Śledzie wigilijne na dwa sposoby

Śledzie wigilijne na dwa sposoby

Najwyższy czas zająć się śledziami, aby zdążyły "przegryźć się" i na wigilijnym stole zabłysnąć pełnią smaku. W tym roku postanowiłam wypróbować dwa przepisy: na śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami, oraz śledzie o ciekawej nazwie "przysmak gajowego". Wydaje mi się, że śledzie z obydwu przepisów będą bardzo pyszne - mam nadzieję, że posmakują moim gościom.

Do wykonania obydwu przepisów najlepiej użyć zwykłych matiasów, które należy wymoczyć tak jak opisałam w przepisie na sałatkę śledziową.

Śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami

300 g wymoczonych matiasów

2 cebule

120 g koncentratu pomidorowego

100 g rodzynek

2 łyżki miodu

sól, pieprz

oliwa do smażenia

Cebule posiekaj w piórka, następnie zeszklij na oliwie. Dodaj koncentrat pomidorowy, podlej odrobinę wodą, wsyp rodzynki i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie dopraw miodem, solą i pieprzem. Zdejmij sos z patelni i zostaw do ostygnięcia. Śledzie pokrój na kawałki, następnie układaj w naczyniu na przemian sos i śledzie. Dokładnie nakryj naczynie i zostaw w lodówce na dzień lub dwa.

Zdjęcie - Śledzie wigilijne na dwa sposoby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledzie "przysmak gajowego"

300 g wymoczonych matiasów

2 cebule

100 g suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków)

sól, pieprz

oliwa do smażenia

Grzyby ugotuj do miękkości, następnie odcedź (wywar można zostawić do doprawienia np. barszczu), i zostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na wąskie paski. Cebule pokrój w piórka, podsmaż na oliwie, dodaj grzyby, podlej wywarem i duś przez około 15-20 minut. Dopraw solą, pieprzem, i zostaw do przestygnięcia. Podobnie jak w poprzednim przepisie, układaj w naczyniu kolejno warstwę sosu i grzybów, nakryj naczynie i odstaw na co najmniej dobę do lodówki.

Zdjęcie - Śledzie wigilijne na dwa sposoby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów