Śledzie w czosnku i majeranku

Pyszne śledzie, które z powodzeniem możecie przygotować na świąteczny stół! Powinny poleżeć w lodówce przynajmniej 2 dni, co jest ich zaletą, bo można je przygotować wcześniej. Śledzie są dość aromatyczne, przyjemnie przechodzą smakiem czosnku i majeranku. Polecam do wypróbowania!
Przy okazji przypominam przepis na klasycznego śledzia w oleju z cebulką – klik.

Zdjęcie - Śledzie w czosnku i majeranku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA ŚLEDZIE W CZOSNKU I MAJERANKU


Składniki :
3 filety ze śledzia (1 opakowanie)
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
olej


Jak przygotować śledzie w czosnku i majeranku : Jeśli śledzie są z paczki należy je odsączyć. Bardzo słone śledzie powinno się namoczyć w wodzie, tj. włożyć do miski, zalać wodą, wyciągnąć po godzinie i posmakować. Jeśli śledzie nadal są zbyt słone, zmienić wodę i moczyć kolejną godzinę i tak aż będą miały odpowiedni smak. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry. W misce układać śledzie, następnie trochę czosnku, posypać majerankiem i ułożyć kolejną warstwę śledzi, czosnku i majeranku. Całość zalać olejem do przykrycia śledzi. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2-3 doby.

Przepisy z tych kategorii

Śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Śledzie białe Jasia

Śledzie białe Jasia

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Śledzie w dressingu musztardowo- miodowym
1

Śledzie w dressingu musztardow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Śledzie marynowane z imbirem
1

Śledzie marynowane z imbirem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śledzie w czosnkowym sosie
2

Śledzie w czosnkowym sosie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Śledzie w sosie koperkowym
4

Śledzie w sosie koperkowym

A_SE A_SE
Shabbyeat