Śledzie w czosnku i majeranku
Pyszne śledzie, które z powodzeniem możecie przygotować na świąteczny stół! Powinny poleżeć w lodówce przynajmniej 2 dni, co jest ich zaletą, bo można je przygotować wcześniej. Śledzie są dość aromatyczne, przyjemnie przechodzą smakiem czosnku i majeranku. Polecam do wypróbowania!
Przy okazji przypominam przepis na klasycznego śledzia w oleju z cebulką – klik.
PRZEPIS NA ŚLEDZIE W CZOSNKU I MAJERANKU
Składniki :
3 filety ze śledzia (1 opakowanie)
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
olej
Jak przygotować śledzie w czosnku i majeranku : Jeśli śledzie są z paczki należy je odsączyć. Bardzo słone śledzie powinno się namoczyć w wodzie, tj. włożyć do miski, zalać wodą, wyciągnąć po godzinie i posmakować. Jeśli śledzie nadal są zbyt słone, zmienić wodę i moczyć kolejną godzinę i tak aż będą miały odpowiedni smak. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry. W misce układać śledzie, następnie trochę czosnku, posypać majerankiem i ułożyć kolejną warstwę śledzi, czosnku i majeranku. Całość zalać olejem do przykrycia śledzi. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2-3 doby.