Śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami

Jeszcze jedne smakowite śledzie. Lubię używać śledzi korzennych. Są dobre same w sobie, a doprawione są jeszcze lepsze. Można oczywiście wykorzystać tradycyjne śledzie solone, lekko je wymoczyć i dalej postępować zgodnie z przepisem. Ale te korzenne zaoszczędzą nam czasu i pracy. Polecam!

Zdjęcie - śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki (jeden słoik)
150 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych
1/2 średniej cebule
łyżeczka zielonego pieprzu
kilka kaparów (po 3 na warstwę)
gałązka rozmarynu
8 - 10 czarnych oliwek bez pestek
olej 3 ziarna (lub inny ulubiony)


przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę, oliwki, kapary, śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę rozmarynu. Zalać olejem. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego!

Zdjęcie - śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy