Śledź z żurawiną, czerwoną cebulą i orzechem włoskim

Śledź z żurawiną, czerwoną cebulą i orzechem włoskim

Aby śledź stał się moim faworytem wśród ryb musiało upłynąć trochę czasu. Pierwszy, który był w stanie przejść mi przez gardło był śledź w śmietanie. Potem poszło z górki. Cebula i inne dodatki w towarzystwie srebrzystej ryby zaczęły smakować coraz bardziej.
Zdjęcie - Śledź z żurawiną, czerwoną cebulą i orzechem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
500g śledzia a'la Matias w oleju
duża czerwona cebula
100g orzechów włoskich
100g suszonej żurawiny
kulki kolorowego pieprzu
olej
+ ok. 2 słoiczki
Zdjęcie - Śledź z żurawiną, czerwoną cebulą i orzechem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledź z żurawiną, czerwoną cebulą i orzechem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledź z żurawiną, czerwoną cebulą i orzechem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledź z żurawiną, czerwoną cebulą i orzechem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śledź z żurawiną, czerwoną cebulą i orzechem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Śledzia kroimy na skośne, niewielkie kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Następnie na dnie każdego słoika umieszczamy odrobinę cebuli, a na nią kładziemy kilka kawałków śledzia, odrobinę orzechów i żurawiny. Słoiczek zapełniamy, wypełniając go naprzemiennie składnikami. Do słoika wrzucamy kilka kulek kolorowego pieprzu. Całość zalewamy olejem, tak by zakrył składniki. Słoik zakręcamy i wsadzamy do lodówki. Śledzie najlepiej smakują po 1 dniu leżakowania.
Zdjęcie - Śledź z żurawiną, czerwoną cebulą i orzechem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów