Śledź w oleju z pieczonymi burakami
Klasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu i do śledzi dodałam pieczone buraki. Pieczone buraki są lekko słodkawe, cudownie zachowują wszystkie swoje aromaty. Idealnie pasuje do nich krem balsamiczny. A czy krem balsamiczny pasuje też do śledzi… ? Przygotujcie na Święta tego śledzia, a sami się przekonacie…
Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. E-book można pobrać na tutaj.
Śledź w oleju z pieczonymi burakami
Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 4 godziny
Składniki:
- 600 g buraków
- 440 g filetów śledzia a la Matjas
- około 1 szklanki maślanki
- 1 cebula
- świeżo zmielony pieprz
- krem z octu balsamicznego
- 3-4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
*Porada: czas moczenia śledzi jest uzależniony od tego jak bardzo są słone. Warto po upływie 2 godzin sprawdzić czy śledzie są już dobre. Jeśli nadal będą za słone należy wydłużyć czas moczenia.