Sfincione - sycylijska pizza z blachy
Jeśli komuś wydaje się, że prawdziwa Włoska pizza jest zawsze cieniutka, jest w błędzie. Odmian pizzy jest we Włoszech sporo i wiele regionów ma swoje własne rodzaje, którymi się szczyci. Tak jest w przypadku Sycylii i sfincione, czyli pizzy na bardzo grubym cieście. Najczęściej wypiekana jest w prostokątnych blachach i dzielona na porcje, czasem przybiera też formę niedużych, lecz grubych placków. Jeśli zaś chodzi o składniki, które kładzie się na ciasto, nie ma jednej, jedynie słusznej wersji. Spotkać można sfincione bez sera lub bez pomidorów. Zwykle jednak pojawiają się tam oliwki i anchois. To właśnie one nadają pizzy wyrazisty, intensywny smak.
Co zaś się tyczy sera - tradycyjnie jest to caciocavallo – owczy ser, niedostępny niestety w Polsce. Zastąpiłam go po prostu mozzarellą, ale myślę, że nasz rodzimy, owczy bundz byłby najlepszym rozwiązaniem ;) Dla nas była to pizza inna niż wszystkie. Bardzo nam smakowała :)
W ramach wspólnego pieczenia, włoską pizzę zrobiły także Panna Malwinna, Martynosia, Zuzia i Bartoldzik :)
SFINCIONE
250g mąki,
15g świeżych drożdży,
ok. 2/3 szklanki ciepłego mleka,
1 płaska łyżeczka cukru,
2/3 płaskiej łyżeczki soli,
4 łyżki oliwy,
2 dojrzałe, mięsiste pomidory,
125g mozzarelli lub bundzu,
5 filecików anchois,
2 ząbki czosnku,
1 duża cebula,
4 łyżki czarnych oliwek,
suszone lub świeże oregano
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i połową mleka. Odstawić na 15 minut, aż zaczyn nieco podrośnie.
Resztę mąki wsypać do miski, dodać sól, zaczyn, resztę mleka i 3 łyżki oliwy. Zagnieść gładkie, elastyczne i nie klejące się do rąk ciasto – w razie potrzeby można dolać jeszcze nieco mleka. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w kosteczkę cebulą.
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować łyżką oliwy. Wyrośnięte ciasto umieścić w foremce. Na wierzchu rozłożyć pomidory z cebulą, pokrojone anchois, starty ser oraz oliwki. Posypać oregano.
Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut.
(na podstawie przepisu z książki „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd” z moimi modyfikacjami)