Sezonowa zupa ze świeżych pomidorów

Tak wiem, moja zupa nie ma typowo pomidorowego kolor, ale to właśnie dzięki wspomnianej sezonowości. Bo sezon teraz nie tylko na typowo czerwone, ale i malinowe, żółte czy pomarańczowe pomidory traw najlepsze. Ten miks gatunków i kolorów, jakich użyłam do gotowania, dał ten intensywny kolor.

Zdjęcie - Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składników tu mało, smak za to czysty, aż słodki. Dojrzałe pomidory mają w sobie tyle słodyczy, że odpada nawet potrzeba dodania odrobiny cukru. Aromat broni się sam.

Zdjęcie - Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jako dodatek podałam proste paluszki z ciasta francuskiego  i ostrego sera, wzbogacone szczyptą mieszanki suszonych pomidorów i bazylii. W sam raz z miseczką pomidorówki!

Zdjęcie - Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sezonowa zupa ze świeżych pomidorów

Agata, 25 sierpnia 2014

Zdjęcie - Sezonowa zupa ze  świeżych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • cebula czerwona - 1 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • oliwa - 3 łyżki
  • pomidory - ok. 10 szt
  • woda - ok. 3/4 lita
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i smaż kilka minut. Zalej wodą, aby przykryła wszystkie składniki i gotuj ok. 10 minut.

Pozwól zupie ostygnąć, po czym dokładnie ją zmiksuj. Przypraw do smaku, podawaj skropioną oliwą z listkami bazylii.

PALUSZKI:

Chłodzone ciasto francuskie pokrój w długie paski. Każdy posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp tartym serem (i ewentualnie ulubionymi, suszonymi ziołami, kminkiem).

Zwiń w "świderek" okręcając pasek wokół własnej osi, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut (do zezłocenia) w temp. 210 oC.

Przepisy z tych kategorii

Pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem
1

Pomidorowa z kaszą i szczypior…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szybka pomidorowa z fasolą i chorizo

Szybka pomidorowa z fasolą i c…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa z  soczewicy
8

Zupa z soczewicy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa  czosnkowo-pomidorowa
5

Zupa czosnkowo-pomidorowa

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem

Szakszuka z pieczoną papryką i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
1

Piersi kurczaka w sosie pomido…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem

Szakszuka z pieczoną papryką i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem
2

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Surówka z młodej kapusty
2

Surówka z młodej kapusty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kopytka z pesto z jarmużu
2

Kopytka z pesto z jarmużu

napiecyku napiecyku
napiecyku

Szparagi w szynce
2

Szparagi w szynce

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!