Serowe rogaliki ze szparagami

Serowe rogaliki ze szparagami

Zdjęcie - Serowe rogaliki ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezonowe produkty mogą inspirować nie tylko swoim smakiem, ale także wyglądem. Kształt szparagów zachęca do owinięcia je w coś jadalnego np. szynkę lub ciasto. Patent z szynką stosowałam już wiele razy, kładąc je na rozgrzanym grillu.

Tym razem postanowiłam spróbować zrobić coś innego. Przygotowałam maślane ciasto z dodatkiem sera i owinęłam nim szparagi, tworząc w ten sposób rogaliki. Gdy wkładałam je do pieca, trochę się niepokoiłam, że rozkleją się w trakcie pieczenia, ale zupełnie niepotrzebnie. Wyszły z tego cudownie puszyste i rumiane rogaliki, które idealnie sprawdzą się na wiosennym pikniku :)

Zdjęcie - Serowe rogaliki ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Serowe rogaliki ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Serowe rogaliki ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Serowe rogaliki ze szparagami Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min.

Porcje: 8

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g tartego sera (u mnie cheddar) + kilka łyżek
  • 15 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • jajko
  • 50 g zimnego masła
  • 4 lub 8 szparagów
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • wierzch:
  • rozbełtane jajko + łyżeczka mleka
  • garść tartego sera

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy tarty na drobnych oczkach ser oraz sól.
  2. Do miseczki wsypujemy rozkruszone świeże drożdże, dodajemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, do rozpuszczenia drożdży.
  3. Do suchych składników wbijamy jajko i powoli wlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto mikserem przez 6 minut. Następnie dodajemy powoli po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze ok. 2 minuty.
  4. Wyrobione, elastyczne i lśniące ciasto przekładamy do misy. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
  5. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na koło o grubości ok. 0,5 cm. Koło dzielimy na 8 podobnej wielkości trójkątów.
  6. Szparagi myjemy, osuszamy, twarde końcówki odrywamy i kroimy wzdłuż na pół (jeśli wykorzystujemy tylko 4 szparagi).
  7. Bierzemy trójkąt ciasta, jego podstawę posypujemy tartym serem i kładziemy jeden lub pół szparaga. Trójkąty zawijamy od podstawy w stronę wierzchołka i formujemy rogale. Czynność powtarzamy.
  8. Uformowane rogale kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  9. Wyrośnięte rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy tartym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
  10. Upieczone rogale studzimy na kuchennej kratce. Następnie zjadamy w całości lub kroimy wzdłuż na pół i podajemy z ulubionym smarowidłem np. Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.

3.1.09

Kategorie przepisów