Sernik z tonką i wiśniami z wiśniówki

Sernik z tonką i wiśniami z wiśniówki
Nie tylko ja uwielbiam serniki, nie tylko ja uwielbiam je piec;)
Poznałam kolejnych serniko-Smakoszy i cieszę się, że smakują im moje sernikowe twory.

Zdjęcie - Sernik z tonką i wiśniami z wiśniówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Powstały dwa, jeden dla Kasi z bloga cobytuzjeść?, która odwiedziła mnie ze swoim synkiem Jasiem.
Dziękuję Kasiu za Twoją obecność i za piękne prezenty, które mają dla mnie bardzo duże znaczenie i są wyjątkowe, a świadomość posiadania takiej samej torebki daje mi poczucie wielkiej radości.

Zdjęcie - Sernik z tonką i wiśniami z wiśniówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Drugi podarowałam bardzo bliskiej mi osobie, która uwielbia serniki tak bardzo, że z nikim się nie podzieli ani kawałkiem i zjada go na śniadanie, obiad i kolację.
Dla takich wspaniałych osób, mogę piec serniki choćby codziennie!

Zdjęcie - Sernik z tonką i wiśniami z wiśniówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W pierwszej wersji miały być z malinami, ale dzień wcześniej oddzielałam wiśnie od wiśniówki i to one były główną dekoracją i smakowitym akcentem.
Przepis na wiśniówkę podam jak tylko dojadę do Ikea po specjalne butelki, żeby ją przechowywać.



Składniki na formę o średnicy 15 cm:

  • 0,5 kg sera na serniki - z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 150 ml śmietanki 30 % lub 36
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 ziarenko tonki

  • około szklanki wiśni z wiśniówki lub innych owoców sezonowych
  • 50 g płatków migdałów


Przygotowanie:
  • spód tortownicy wyłożyć papierem
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni
  • do misy miksera wybić jajka, dodać cukier, zmiksować na białą masę - około 7-8 minut
  • dodać ser, śmietankę, mąkę i starte ziarenko tonki (ścieramy je na tarce jak ścieramy gałkę muszkatałową), miksować do połączenia się składników na gładką masę
  • przelać ciasto do formy i piec w 175 stopniach około 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 godzinę i 45 minut
  • wyłączyć piekarnik, studzić jeszcze przy uchylonych drzwiczkach około 15-20 minut, następnie zostawić do całkowitego wystgnięcia na blacie, wstawić na całą noc do lodówki
  • tuż przed podaniem podprażyłam płatki migdałów i "obkleiłam" nimi brzegi sernika
  • wierzch udekorować wiśniami z wiśniówki lub świeżymi owocami i miętą

Zdjęcie - Sernik z tonką i wiśniami z wiśniówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego;)

Kategorie przepisów