SERNIK Z RODZYNKAMI BEZ SPODU (CHEESECAKE WITH RAISINS WITHOUT BOTTOM)
sernik z rodzynkami bez spodu
Klasyczny sernik z rodzynkami bez spodu to propozycja idealna na święta i nie tylko. Jest mięciutki, wilgotny, taki jak pieką nasze mamy czy babcie. Bardzo dobry i szybki do przygotowania, serdecznie polecam!
Źródło: link
Masa serowa:
- 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie lub twarogu z wiaderka
- 250 g drobnego cukru
- 100 g masła lub margaryny
- 7 jajek
- cukier wanilinowy
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
- 2 garści rodzynek
- 30 g mąki krupczatki
- kilka kropel aromatu do sernika
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i wmieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką do masy serowej. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Sernik piec w nagrzanym do 170 stopni C w funkcji góra - dół piekarniku przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Na koniec sernik posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
sernik z rodzynkami bez spodu
Zapraszam również na: Sernik z brzoskwiniami według siostry Elwiry