Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka! Sernik z musem jagodowym

Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka! Sernik z musem jagodowym

Lato nie może się obyć bez serników jagodowych. Jeden pokazywałam już tydzień temu – sernik jagodowy z waniliową panna cottą – zrobił furorę! Dziś mam dla Was kolejny, jagodowy przepis, ale w odwróconej wersji. Zamiast masy jagodowej – waniliowa. Zamiast panna cotty waniliowej – lekki i puszysty mus jagodowy.

Zakochacie się w tym połączeniu. Zarówno masa serowa, jak i mus są lekkie jak pianka.

To jeden z lepszych serników, jakie jadłam i robiłam w ostatnim czasie. Gorąco polecam!

Myślę, że na stałe zagości i u Was! Ps. jest bardzo łatwy i jego przygotowanie absolutnie nikomu nie sprawi trudności!

Zdjęcie - Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka! Sernik z musem jagodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • herbatniki – 200 g
  • masło -ok. 80 g

MASA SEROWA:

  • ser 3x mielony – 330 g
  • jajko – 1 szt
  • śmietana 36% – 180 ml
  • cukier – 4 łyżki
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • syrop waniliowy ( taki do kawy ) – 2 łyżki (można go zamienić na cukier z wanilią, wanilię w ziarnach lub pastę waniliową)

MUS JAGODOWY:

  • jagody / borówki – 200 g
  • cukier – 80 g
  • śmietana 36% – 200 ml
  • żelatyna – 2,5 łyżeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Herbatniki mielimy z masłem ( nie roztopionym, a miękkim ).

Wylepiamy foremkę, chłodzimy.

MASA SEROWA:

Rózgą kuchenną mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Zdjęcie - Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka! Sernik z musem jagodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka! Sernik z musem jagodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka! Sernik z musem jagodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Nie ma potrzeby używać miksera.

Wylewamy na schłodzony spód.

Zdjęcie - Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka! Sernik z musem jagodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy 40-45 minut w 170C bez termoobiegu, z blachą z wodą na dnie piekarnika.

Po upieczeniu całkowicie studzimy.

MUS JAGODOWY:

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody, mieszamy.

Owoce gotujemy z cukrem ( cukier ma się rozpuścić ), blendujemy na gładko, przecieramy przez sitko.

Zdjęcie - Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka! Sernik z musem jagodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mieszamy z żelatyną. Chłodzimy.

Zdjęcie - Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka! Sernik z musem jagodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do schłodzonej masy dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie mieszamy.

Zdjęcie - Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka! Sernik z musem jagodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka! Sernik z musem jagodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wylewamy na sernik, chłodzimy.

Zdjęcie - Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka! Sernik z musem jagodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dekorujemy!

Smacznego!

Zdjęcie - Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka! Sernik z musem jagodowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów