Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka! Sernik z musem jagodowym
Lato nie może się obyć bez serników jagodowych. Jeden pokazywałam już tydzień temu – sernik jagodowy z waniliową panna cottą – zrobił furorę! Dziś mam dla Was kolejny, jagodowy przepis, ale w odwróconej wersji. Zamiast masy jagodowej – waniliowa. Zamiast panna cotty waniliowej – lekki i puszysty mus jagodowy.
Zakochacie się w tym połączeniu. Zarówno masa serowa, jak i mus są lekkie jak pianka.
To jeden z lepszych serników, jakie jadłam i robiłam w ostatnim czasie. Gorąco polecam!
Myślę, że na stałe zagości i u Was! Ps. jest bardzo łatwy i jego przygotowanie absolutnie nikomu nie sprawi trudności!
SKŁADNIKI:
SPÓD:
- herbatniki – 200 g
- masło -ok. 80 g
MASA SEROWA:
- ser 3x mielony – 330 g
- jajko – 1 szt
- śmietana 36% – 180 ml
- cukier – 4 łyżki
- mąka pszenna – 1 łyżka
- syrop waniliowy ( taki do kawy ) – 2 łyżki (można go zamienić na cukier z wanilią, wanilię w ziarnach lub pastę waniliową)
MUS JAGODOWY:
- jagody / borówki – 200 g
- cukier – 80 g
- śmietana 36% – 200 ml
- żelatyna – 2,5 łyżeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Herbatniki mielimy z masłem ( nie roztopionym, a miękkim ).
Wylepiamy foremkę, chłodzimy.
MASA SEROWA:
Rózgą kuchenną mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Nie ma potrzeby używać miksera.
Wylewamy na schłodzony spód.
Pieczemy 40-45 minut w 170C bez termoobiegu, z blachą z wodą na dnie piekarnika.
Po upieczeniu całkowicie studzimy.
MUS JAGODOWY:
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody, mieszamy.
Owoce gotujemy z cukrem ( cukier ma się rozpuścić ), blendujemy na gładko, przecieramy przez sitko.
Mieszamy z żelatyną. Chłodzimy.
Do schłodzonej masy dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie mieszamy.
Wylewamy na sernik, chłodzimy.
Dekorujemy!
Smacznego!