Sernik z migdałami – prosty i sprawdzony przepis

Zdjęcie - Sernik z migdałami – prosty i sprawdzony przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z migdałami – prosty i sprawdzony przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSernik z migdałami – prosty i sprawdzony przepis !

 

Sernik to ciasto, które oprócz mazurka najbardziej kojarzy mi się z Świętami Wielkanocnymi. Nie ma nic lepszego niż aksamitny i mokry sernik, który rozpływa się w ustach ! W internecie i książkach kucharskich można znaleźć różne fantazyjne wariacje na temat sernika, ale  ja jednak pozostaje wierna lekkiej i skromnej wersji  🙂  Poniżej znajdziecie przepis na pyszny, kremowy sernik z migdałami w lekkiej i jogurtowej odsłonie na chrupiącym spodzie, który jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu.  Warto upiec go nie tylko od święta !

 

 

Zdjęcie - Sernik z migdałami – prosty i sprawdzony przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z migdałami – prosty i sprawdzony przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sernik z migdałami, przepis:

 

Składniki:

* Masa *

800 g sera białego tłustego ( zmielonego 2 razy )
700 g jogurtu Greckiego
8 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
230 g cukru (200 g do utarcia z żółtkami i 30 g do usztywnienia piany z białek)
2 budynie śmietankowe bez cukru
szczypta soli
Płatki migdałów/ wiórki czekoladowe do dekoracji

Kilka kropli aromatu migdałowego 

 

Poniżej dodaję przepisy na dwa spody do wyboru 😉 

 

* Spód I *

18 łyżek otrębów owsianych (ok. 50 g )
4 żółtka
14 łyżek mleka 
50 g ciemnego kakao 
Wszystkie składniki mieszamy (zagniatamy) i wykładamy masą wyłożoną papierem formę.

 

* Spód II *

1/2 opakowania biszkoptów
3 łyżki ciemnego kakao
12 łyżek mleka

Składniki zagniatamy (masa ma przypominać w strukturze kruszonkę),  wykładamy masą wyłożoną papierem tortownicę

 

Sposób wykonania:

Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę, następnie w misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (pod koniec ubijania dodajemy 30 g cukru, dokładnie miksujemy do rozpuszczenia się cukru). Zmielony ser miksujemy z jogurtem, budyniami i utartymi żółtkami, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek za pomocą łyżki. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 30-35 min (należy sprawdzać, bo czas pieczenia zależy od mocy piekarnika). Aby sernik nie opadł warto pozostawić go do wystudzenia w piekarniku i uchylić drzwiczki !

 

Zdjęcie - Sernik z migdałami – prosty i sprawdzony przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z migdałami – prosty i sprawdzony przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik krówka (z masą kajmakową)
2

Sernik krówka (z masą kajmakow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sernik waniliowy
3

Sernik waniliowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sernik z kokosową bezą
4

Sernik z kokosową bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sernik z tahini i sezamem jak z Cafe la Ruina i Raj…
1

Sernik z tahini i sezamem jak…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sernik z rosą
4

Sernik z rosą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sernik  wiedeński
2

Sernik wiedeński

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki