Sernik z mascarpone, borówkami i polewą z białej czekolady
 
            Jeśli szukasz deseru, który zachwyci smakiem i wyglądem, sernik z mascarpone, borówkami i polewą z białej czekolady będzie strzałem w dziesiątkę! Kremowa masa serowa w połączeniu z delikatnym mascarpone tworzy aksamitną konsystencję, którą przełamują świeże, lekko kwaskowe borówki. Całość dopełnia słodka, lśniąca polewa z białej czekolady, nadając ciastu elegancji i wyjątkowego charakteru. To idealny wypiek na letnie spotkania, rodzinne uroczystości czy po prostu do popołudniowej kawy. Spróbuj raz, a na pewno zagości w Twoim repertuarze na dłużej!
 Pin   Print
  Pin   Print 
Sernik z mascarpone, borówkami i polewą z białej czekolady
Składniki na sernik z mascarpone, borówkami i polewą z białej czekolady:
- Spód :
- 
200 g ciasteczek zbożowych 
- 
80 g masła 
- Masa serowa :
- 
1 kg twarogu sernikowego 
- 
250 g mascarpone 
- 
5 dużych jaj 
- 
200 g cukru 
- 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
- 
1 budyń waniliowy 
- Owoce :
- 
200 g borówki 
- Polewa :
- 
60 ml śmietanki kremówki 
- 
100 g białej czekolady 
Jak przygotować sernik z mascarpone, borówkami i polewą z białej czekolady?
- Masło rozpuścić. Ciasteczka zmielić w malakserze, przełożyć do miseczki, dodać masło, rozcierać między palcami aż powstanie konsystencja mokrego piasku.
- Dno foremki o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie zmielonymi ciasteczkami.
- W misce umieścić twaróg sernikowy, mascarpone, jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i budyń waniliowy. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Masę przelać do foremki.
- Na wierzchu ułożyć borówki.
- Sernik pieczemy w kąpieli wodnej : piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165 stopni. Na dno wkładamy małą foremkę lub naczynie żaroodporne. Wlać do niego wrzątek, mniej więcej do ¾ wysokości. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez około 70 minut, aż cała masa się zetnie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do ostudzenia, następnie przełożyć na kilka godzin do lodówki.
- Przygotować polewę : czekoladę posiekać na małe kawałeczki. Do małego garnuszka wlać śmietankę, wrzucić czekoladę, podgrzewać na małym ogniu jednocześnie mieszając, do momentu aż cała czekolada się rozpuści. Polać sernik.
 
            