Sernik z mascarpone, borówkami i polewą z białej czekolady

Sernik z mascarpone, borówkami i polewą z białej czekolady

Jeśli szukasz deseru, który zachwyci smakiem i wyglądem, sernik z mascarpone, borówkami i polewą z białej czekolady będzie strzałem w dziesiątkę! Kremowa masa serowa w połączeniu z delikatnym mascarpone tworzy aksamitną konsystencję, którą przełamują świeże, lekko kwaskowe borówki. Całość dopełnia słodka, lśniąca polewa z białej czekolady, nadając ciastu elegancji i wyjątkowego charakteru. To idealny wypiek na letnie spotkania, rodzinne uroczystości czy po prostu do popołudniowej kawy. Spróbuj raz, a na pewno zagości w Twoim repertuarze na dłużej!

Zdjęcie - Sernik z mascarpone, borówkami i polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print

Sernik z mascarpone, borówkami i polewą z białej czekolady

 

Składniki na sernik z mascarpone, borówkami i polewą z białej czekolady:

  • Spód :
  • 200 g ciasteczek zbożowych

  • 80 g masła

  • Masa serowa :
  • 1 kg twarogu sernikowego

  • 250 g mascarpone

  • 5 dużych jaj

  • 200 g cukru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1 budyń waniliowy

  • Owoce :
  • 200 g borówki

  • Polewa :
  • 60 ml śmietanki kremówki

  • 100 g białej czekolady

 

Jak przygotować sernik z mascarpone, borówkami i polewą z białej czekolady?

  • Masło rozpuścić. Ciasteczka zmielić w malakserze, przełożyć do miseczki, dodać masło, rozcierać między palcami aż powstanie konsystencja mokrego piasku.
  • Dno foremki o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie zmielonymi ciasteczkami.
  • W misce umieścić twaróg sernikowy, mascarpone, jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i budyń waniliowy. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Masę przelać do foremki.
  • Na wierzchu ułożyć borówki.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej : piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165 stopni. Na dno wkładamy małą foremkę lub naczynie żaroodporne. Wlać do niego wrzątek, mniej więcej do ¾ wysokości. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez około 70 minut, aż cała masa się zetnie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do ostudzenia, następnie przełożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Przygotować polewę : czekoladę posiekać na małe kawałeczki. Do małego garnuszka wlać śmietankę, wrzucić czekoladę, podgrzewać na małym ogniu jednocześnie mieszając, do momentu aż cała czekolada się rozpuści. Polać sernik.

Kategorie przepisów