Sernik z białą czekoladą na spodzie Oreo - bez pieczenia, bez żelatyny
Pyszny, rozpływający się w ustach sernik na spodzie z ciasteczek Oreo z owocami i białą czekoladą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki na spód na tortownicę o śr. 24-25 cm: 352 g ciasteczek Oreo (2 opakowania po 176 g)
70 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
300 g białej czekolady (3 tabliczki) *
250 g twarogu z wiaderka
250 g mascarpone
200 g śmietanki 30%
2 łyżeczki aromatu waniliowego
400 g ulubionych owoców (u mnie maliny i borówki)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W misie blendera umieszczamy ciasteczka Oreo. Miksujemy na gładką masę. Przesypujemy do miski i rozcieramy między palcami z masłem, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremkę o średnicy 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkową masę i bardzo dokładnie uklepujemy do dna i boków na wysokość około 2-3 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Twaróg mieszamy z serkiem mascarpone i odstawiamy na bok. W małym garnuszku umieszczamy śmietankę, aromat waniliowy i połamane tabliczki czekolady - podgrzewamy na małym/średnim ogniu i cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę sera, mieszamy i dodajemy resztę sera. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy, układamy owoce i wkładamy do lodówki. Sernik jest gotowy do spożycia już po kilku godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Smacznego! :)
* Przy zakupie należy sprawdzić gramaturę tabliczki. Niektóre firmy zamiast 100 g, oferują tabliczki po 90 g (np. firma Wedel).
Składniki na spód na tortownicę o śr. 24-25 cm: 352 g ciasteczek Oreo (2 opakowania po 176 g)
70 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
300 g białej czekolady (3 tabliczki) *
250 g twarogu z wiaderka
250 g mascarpone
200 g śmietanki 30%
2 łyżeczki aromatu waniliowego
400 g ulubionych owoców (u mnie maliny i borówki)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W misie blendera umieszczamy ciasteczka Oreo. Miksujemy na gładką masę. Przesypujemy do miski i rozcieramy między palcami z masłem, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremkę o średnicy 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkową masę i bardzo dokładnie uklepujemy do dna i boków na wysokość około 2-3 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Twaróg mieszamy z serkiem mascarpone i odstawiamy na bok. W małym garnuszku umieszczamy śmietankę, aromat waniliowy i połamane tabliczki czekolady - podgrzewamy na małym/średnim ogniu i cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę sera, mieszamy i dodajemy resztę sera. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy, układamy owoce i wkładamy do lodówki. Sernik jest gotowy do spożycia już po kilku godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Smacznego! :)
* Przy zakupie należy sprawdzić gramaturę tabliczki. Niektóre firmy zamiast 100 g, oferują tabliczki po 90 g (np. firma Wedel).