Sernik truskawkowy

250 gram herbatników - bardzo drobno pokruszonych

120-150 gram stopionego masła

Nadzienie:

2 łyzki żelatyny

500 g serka ricotta

80 ml soku z cytryny

125 g drobnego cukru

310 g śmietany ubitej na sztywno

250 g mrożonych truskawek albo malin

2 łyzki drobnego cukru - do truskawek

Natłuścić lekko tortownicę, wyłożyć ją papierem pergaminowym. Rozgniecione herbatniki zmieszać z masłem. Przełożyc łyżką do tortownicy, ugnieść na dnie i po bokach. Wstawic do lodówki na 20 minut.

W kubku rozpuścić żelatynę - w 60 ml gorącej wody. Dokładnie rozpuscić.

Ser ricotta ubić dokładnie na gładką masę z sokiem i cukrem. Dodać połowę żelatyny - wymieszać. Następnie delikatnie dodać ubitą śmietanę - wymieszać.

Zmiksować truskawki (rozmrożone!) z cukrem - na gładką masę, którą można przetrzeć przez grube sitko, usuwając pestki, ale nie koniecznie. Dodać do masy resztę żelatyny (najlepiej jeszcze ciepłej) - dokladnie wymieszać. Owoce muszą być rozmrożone, bo inaczej żelatyna w zetknięciu z mrożoną masą owocową się błyskawicznie "zetnie".

Do formy tortowej wkładać na przemian kpczyki sera i masy owocowej - szpikulcem lub końcem noża delikatnie zmieszać oba składniki.

Wstawić do lodówki na 4 godziny.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy