Sernik orzechowy na spodzie brownie

Sernik orzechowy na spodzie brownie

Zdjęcie - Sernik orzechowy na spodzie brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik orzechowy na spodzie brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik orzechowy na spodzie brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • spód brownie:
  • 75 g ciemnej czekolady
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • 65 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju Oliwier
  • Masa serowa:
  • 700 g mielonego twarogu dobrej jakości
  • 3 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Warstwa orzechowa:
  • 200 g orzechów laskowych
  • 1 jajko
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 25 ml oleju Oliwier

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

 

Opiekamy orzechy aż ich skórka ściemnieje. Wyjmujemy i usuwamy skórkę.

 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z cukrem i Oliwierem do połączenia się składników. Lekko studzimy, a następnie dodajemy jajko i mąkę. Mieszamy dokładnie. Przekładamy do szczelnej tortownicy o średnicy 20-23 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 20 minut.

 

W międzyczasie miksujemy twaróg z cukrem. Po chwili dodajemy kolejno po jednym jajku i ekstrakt waniliowy. Masę wylewamy na upieczony spód brownie i ponownie wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy około 30 minut lub do momentu aż masa będzie prawie ścięta.

 

Na 10 minut przed końcem pieczenia, ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. Dodajemy orzechy i przekładamy masę na podpieczony sernik.

Pieczemy całość przez kolejne 30-40 minut.

 

Studzimy w piekarniku, a następnie schładzamy.

Kategorie przepisów