Sernik orzechowy na spodzie brownie
Składniki
- spód brownie:
- 75 g ciemnej czekolady
- 75 g cukru
- 1 jajko
- 65 g mąki pszennej
- 50 ml oleju Oliwier
- Masa serowa:
- 700 g mielonego twarogu dobrej jakości
- 3 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Warstwa orzechowa:
- 200 g orzechów laskowych
- 1 jajko
- 50 g cukru trzcinowego
- 25 ml oleju Oliwier
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Opiekamy orzechy aż ich skórka ściemnieje. Wyjmujemy i usuwamy skórkę.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z cukrem i Oliwierem do połączenia się składników. Lekko studzimy, a następnie dodajemy jajko i mąkę. Mieszamy dokładnie. Przekładamy do szczelnej tortownicy o średnicy 20-23 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 20 minut.
W międzyczasie miksujemy twaróg z cukrem. Po chwili dodajemy kolejno po jednym jajku i ekstrakt waniliowy. Masę wylewamy na upieczony spód brownie i ponownie wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 30 minut lub do momentu aż masa będzie prawie ścięta.
Na 10 minut przed końcem pieczenia, ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. Dodajemy orzechy i przekładamy masę na podpieczony sernik.
Pieczemy całość przez kolejne 30-40 minut.
Studzimy w piekarniku, a następnie schładzamy.