Sernik nadwiślański i gwiazdy sezonu
Niezaprzeczalną królową tego deseru jest niebywale aromatyczna i cierpka wiśnia nadwiślanka. Historia jej uprawy sięga 120 lat wstecz, a zawdzięczamy ją Teofilowi Zając ze Słupi Nadbrzeżnej. Wiśnia nadwiślanka, jako jedyna doskonale nadaje się na przetwory, nie tylko ze względu na smak ale również kolor soku. Wiśnia doskonale zmienia nawet najprostszy deser w bajeczną podróż po kubkach smakowych gdzie w aksamitnym nadzieniu serowym kryją się cierpkie wiśnie, ciekawie kontrastujące z czekoladowym spodem, oraz doskonale współgrające z sezonowymi, letnimi gwiazdami - słodkimi morelami i czarnymi jeżynami. Zapraszam na sernik nadwiślański!
Składniki na tortownicę o śr 23 cm
Czas przygotowania 40 min + 1 h pieczenie 12 h chłodzenie
Spód
200 g czekoladowych ciasteczek
60 g roztopionego masła
Masa serowa
400 g sera trzykrotnie mielonego
250 g sera ricotta
180 ml śmietany 30%
4 jaja
2 żółtka
1 laska wanilii
skórka z 1 cytryny
140 g cukru pudru
Frużelina wiśniowa
400 g Wiśni Nadwiślanki
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sorbet jeżynowy
250 g jeżyn
sok z 1/4 limonki
garść fioletowej bazylii
3 łyżki cukru rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
Dodatkowo (Gwiazdy sezonu) świeże morele
jeżyny
borówki
Wiśnia Nadwiślanka
Przygotowanie:
1. Spód - ciasteczka mielimy w malakserze razem z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku, masę wykładamy na dno wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, samo dno, i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut
2. Frużelina wiśniowa - wiśnie drylujemy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i kardamon, gotujemy aż cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce zimnej wody, mieszamy i zdejmujemy z ognia, frużelina powinna mieć konsystencję żelo-kisielu, studzimy
3. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni
4. Masa serowa - do misy miksera dodajemy wszystkie składniki masy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, przerzedzamy przez gęste sito, chcemy uzyskać bardzo jedwabistą konsystencję, wylewamy całość na przygotowany i schłodzony spód, stukamy torownicą aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, na wierzchu, za pomocą małej łyżeczki, wykładamy frużelinę wiśniową, patyczkiem wykonujemy "esy floresy" i wstawiamy tortownicę do większej, prostokątnej blaszki i wypełniamy ją wrzącą wodą, powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy, wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60 min, wierzch sernika powinien być zestalony i lekko sprężysty, studzimy w uchylonym piekarniku, wstawiamy do lodówki na całą noc
5. Sorbet jeżynowy - jeżyny miksujemy razem z listkami bazylii w blenderze na mus, następnie mieszamy z cukrem z wodą oraz sokiem z limonki, jeśli wolicie mus można przetrzeć przez sito żeby pozbyć się pesteczek, przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, mieszamy kilka razy w czasie mrożenia żeby rozbić kryształki lodu
6. Sernik podajemy w towarzystwie sorbetu jeżynowego oraz sezonowych owoców
Aksamitny sernik na czekoladowym spodzie skrywający aromatyczne wiśnie!
Składniki na tortownicę o śr 23 cm
Czas przygotowania 40 min + 1 h pieczenie 12 h chłodzenie
Spód
200 g czekoladowych ciasteczek
60 g roztopionego masła
Masa serowa
400 g sera trzykrotnie mielonego
250 g sera ricotta
180 ml śmietany 30%
4 jaja
2 żółtka
1 laska wanilii
skórka z 1 cytryny
140 g cukru pudru
Frużelina wiśniowa
400 g Wiśni Nadwiślanki
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sorbet jeżynowy
250 g jeżyn
sok z 1/4 limonki
garść fioletowej bazylii
3 łyżki cukru rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
Dodatkowo (Gwiazdy sezonu) świeże morele
jeżyny
borówki
Wiśnia Nadwiślanka
Przygotowanie:
1. Spód - ciasteczka mielimy w malakserze razem z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku, masę wykładamy na dno wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, samo dno, i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut
2. Frużelina wiśniowa - wiśnie drylujemy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i kardamon, gotujemy aż cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce zimnej wody, mieszamy i zdejmujemy z ognia, frużelina powinna mieć konsystencję żelo-kisielu, studzimy
3. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni
4. Masa serowa - do misy miksera dodajemy wszystkie składniki masy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, przerzedzamy przez gęste sito, chcemy uzyskać bardzo jedwabistą konsystencję, wylewamy całość na przygotowany i schłodzony spód, stukamy torownicą aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, na wierzchu, za pomocą małej łyżeczki, wykładamy frużelinę wiśniową, patyczkiem wykonujemy "esy floresy" i wstawiamy tortownicę do większej, prostokątnej blaszki i wypełniamy ją wrzącą wodą, powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy, wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60 min, wierzch sernika powinien być zestalony i lekko sprężysty, studzimy w uchylonym piekarniku, wstawiamy do lodówki na całą noc
5. Sorbet jeżynowy - jeżyny miksujemy razem z listkami bazylii w blenderze na mus, następnie mieszamy z cukrem z wodą oraz sokiem z limonki, jeśli wolicie mus można przetrzeć przez sito żeby pozbyć się pesteczek, przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, mieszamy kilka razy w czasie mrożenia żeby rozbić kryształki lodu
6. Sernik podajemy w towarzystwie sorbetu jeżynowego oraz sezonowych owoców
Aksamitny sernik na czekoladowym spodzie skrywający aromatyczne wiśnie!