Sernik na zimno z jagodami najlepszy przepis

Sernik na zimno z jagodami najlepszy przepis


Zdjęcie - Sernik na zimno z jagodami najlepszy przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik na zimno z jagodami i galaretką to na pewno jeden z tych deserów, który ciągle powraca na mój stół. Pyszne dojrzałe jagody zatopione z galaretce a do tego delikatny, piankowy serowy spód to połączenie smaku, który powinien trwać i trwać.
Niestety sezon jagodowy jest krótki, a sernik z mrożonymi owocami to już nie ten sam sernik! Ta wersja jest bez biszkoptu czy spodu z ciasteczek, czyli typowy sernik bezglutenowy. Jestem na diecie bezglutenowej, a bez sernika na zimno w sezonie letnim bym pewnie nie przeżyła, stąd taka właśnie wersja tego ciacha. Zresztą pewnie zauważyliście, że na blogu jest kategoria"bezglutenowe", w której lista potraw i słodkości jest coraz większa :)

Sezon jagodowy w moim regionie pomału się kończy, ale w na połoninach w Bieszczadach właśnie się zaczął. Jeżeli jesteście tymi szczęściarzami i zajadacie się jagodami na połoninie Wetlińskiej, to zabierzcie ze sobą trochę tych pysznych kuleczek do domu i zróbcie ten sernik :) Ilość składników podana jest na małą blaszkę - u mnie tortownica o wymiarze 22 cm.

Przepis na sernik na zimno z jagodami składniki: 30 dag jagód
2 serki homogenizowane waniliowe 220 g
500 ml śmietany 30%
1/2 opakowania cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
50 ml gorącej wody
1 galaretka ( u mnie pomarańczowa)

Ja zrobić domowy sernik na zimno Jagody płuczemy na sicie, odstawiamy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i intensywnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, nawet 5 minut - jeżeli po tym czasie nie chce się całkowicie rozpuścić można dolać jeszcze max. 20 ml gorącej wody i mieszać aż się rozpuści.

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu- w upalne dni można rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wtedy na pewno się zsiądzie.

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, miksujemy jeszcze minutę. Do śmietany dodajemy delikatnie, drewnianą łyżką serki waniliowe, mieszamy. Na koniec dodajemy CHŁODNĄ żelatynę i delikatnie mieszamy mikserem, żeby się ładnie połączyło. Masę serową przekładamy do tortownicy, układamy jagody i chowamy do lodówki.

Kiedy galaretka całkowicie wystygnie i zacznie tężeć, polewamy nią sernik - należy to robić powoli najlepiej łyżką, wtedy jagody nie wypłyną.

Sernik prze podaniem najlepiej schować na 3 godziny do lodówki albo nawet na całą noc.

Smacznego!

Sprawdź również przepisy na:

Drożdżowe ciasto z jagodami - przepis na pyszne ciasto z jagodami i słodka kruszonką. Tradycyjne, bez wydziwień za to naprawdę bardzo pyszne.

Zdjęcie - Sernik na zimno z jagodami najlepszy przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szarlotka - pyszna, domowa, pełna soczystych jabłek pod pierzynką. Ciasto, które zawsze wychodzi i które kojarzy się z dzieciństwem.

Zdjęcie - Sernik na zimno z jagodami najlepszy przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mufinki czekoladowe są bardzo proste i szybkie w wykonaniu a jednocześnie są bardzo miękkie i rozpływające w ustach. Polecam dzieciom i dorosłym :)

Zdjęcie - Sernik na zimno z jagodami najlepszy przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów