Sernik limonkowy

Sernik limonkowy

Sernik limonkowy autorstwa Jamiego Oliviera, doskonały dla wszystkich, którzy lubią słodko-kwaśne desery. My bardzo lubimy. Trójka blogowiczów kusiła, kusiła, no i skusiła. ;-) Ja dodałam więcej soku z limonki (nie mogłam się powstrzymać), do masy dosypałam skórek (nie mogłam się powstrzymać), a do czekoladowo-ciasteczkowego spodu przyprawy korzennej (n.m.s.p.).

Zdjęcie - Sernik limonkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik limonkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik limonkowy

spód:

350 g ciasteczek Lu l. Krakusków (dałam czekoladowe)

120 g miękkiego masła

1 łyżeczka przyprawy korzennej Kotanyi

masa:

900 b białego sera z wiaderka (Piątnica l. President)

150 g cukru pudru

5 jajek

150 ml soku z limonek (u mnie były to 4 limonki)

skórka starta z 1 limonki

beza:

3 białka

110 g cukru pudru

40 g wiórków kokosowych

starta skórka z 1 limonki

Ciastka rozdrobniłam najdrobniej, jak się dało i wymieszałam z masłem i przyprawą korzenną. Wypełniłam nimi ściśle spód tortownicy (25cm) wcześniej wysmarowanej masłem. Tortownicę wstawiłam do lodówki na czas przygotowywania masy.

Starłam skórkę z 2 limonek. Wycisnęłam ze wszystkich nich sok - 150 ml.

Zmiksowałam ser z cukrem. Miksowałam dalej dodając powoli po 1 jajku. Na końcu dodałam sok z limonek i połowę startej skórki, wymieszałam dokładnie. Przygotowaną masę wylałam na spód ciasteczkowy i piekłam przez 1,5 godziny* w 160 stopniach (termoobieg), w kąpieli wodnej.

* czas pieczenia zależy od ilości dodanego soku z limonek, gdy jest to 125 ml, to czas pieczenia będzie krótszy  (45-55 min.)

Po upieczeniu (sprawdziłam dla pewności patyczkiem), sernik wyjęłam i zostawiłam na 15 minut, by stygł. Temperaturę piekarnika zwiększyłam do 200 stopni (termoobieg). Pod koniec tego kwadransa zmiksowałam białka na sztywną pianę, następnie dodałam do nich cukier i miksowałam dotąd, aż masa bezowa stała się bardzo gęsta. Wsypałam wiórki, wymieszałam.

Bezę nałożyłam na wierzch sernika. I ciasto wstawiłam do piekarnika na 5 minut (lub do momentu, kiedy beza zacznie brązowieć).

Gdy sernik przestygł, wierzch posypałam resztą skórki z limonki. Ciasto włożyłam na noc do lodówki.

Kategorie przepisów