Sernik gotowany z kajmakiem i orzechami
Składniki na tortownicę 23 cm :
spód ciasta
200 g herbatników
100 g orzechów włoskich
170 g masła
masa serowa
1 kg twarogu z wiaderka
4 jajka
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
torebka cukru waniliowego
masa kajmakowa
400 g gotowego kajmaku lub domowa masa kajmakowa przepis tutaj
100 g orzechów włoskich
Przepis :
Herbatniki miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej.
Orzechy włoskie drobno siekamy.
Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu.
Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka oraz posiekane orzechy, wlewamy roztopione jeszcze ciepłe masło i całość mieszamy a następnie przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką.
Zmielony twaróg przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, miękkie masło i jajka. Wszystko miksujemy do połączenia się składników a następnie garnek stawiamy na małym ogniu i całość podgrzewamy stale mieszając. Gdy masa zrzednie ( ale nie będzie jeszcze ciepła ) wsypujemy budyń,
ciągle mieszamy i gotujemy do chwili aż będą powstawać pękające pęcherzyki powietrza.
Masę serową zdejmujemy z ognia i studzimy około 10 minut, po czym wlewamy na spód herbatnikowo- orzechowy i starannie ją rozprowadzamy.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało.
Do miski przekładamy lekko podgrzaną masę kajmakową, dodajemy połamane orzechy włoskie i wszystko razem łączymy. Tak przygotowaną masę dokładnie rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
Gotowe ciasto ponownie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.