Sernik gotowany z brzoskwiniami

Czy ktoś nie lubi sernika gotowanego? U nas zawsze znika błyskawicznie dlatego dziś zapraszam na jego kolejną wersję, tym razem wzbogaconą o brzoskwinie w galaretce ale warstwę bitej śmietany. Jestem pewna, że zachwyci smakiem i wyglądem nie jednego miłośnika domowych słodkości.
Składniki na sernik gotowany z brzoskwiniami:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 kg twarogu mielonego (używam z wiaderka)
- 5 jajek
- 200 ml mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe - 40 g każdy (używam takich bez cukru)
- ok 200 g herbatników
- puszka brzoskwini w syropie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- wiórki kokosowe do posypania
Jak zrobić sernik gotowany z brzoskwiniami?
Zaczynamy od rozpuszczenia masła w garnku najlepiej o grubym dnie, następnie dodajemy cukier i cukier z wanilią i mieszamy całość.
Gdy cukier się rozpuści dodajemy ser oraz jajka i mieszamy całość energicznie, tak aby nie było grudek, a wszystko się ze sobą połączyło.
Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku. Wlewamy do gorącej masy serowej i nie przestając mieszania podgrzewamy aż masa zacznie bulgotać i nieco zgęstnieje. Gotujemy przez kilka minut. Trzeba uważać i mieszać, ponieważ jest dość gęsta i może zechcieć się przypalić.
Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia na ok 20 minut.
Gdy masa serowa stygnie rozpuszczamy galaretki w 750 ml wrzątku. Gdy nieco przestygną mieszamy je z odsączonymi z syropu i pokrojonymi brzoskwiniami.
Na dnie formy do pieczenia (ja użyłam takiego* regulowanego rantu o wymiarze 23x33 cm) wykładamy warstwę herbatników, na nie wylewamy masę serową i wyrównujemy.
Na warstwę serową wykładamy tężejącą galaretkę z brzoskwiniami. Odstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy ok 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy żelatynę i miksujemy do połączenia.
Ubitą śmietankę wykładamy na warstwę galaretki, wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Gotowy sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce.