Sernik dyniowy na owsiano-czekoladowym spodzie z żelką dyniową
Cześć,
Walcząc jeszcze z wyzwaniami oraz planami na nowy rok, powoli odkopujemy się z zaległych przepisów zaczynając od ubiegłych Świąt. Tym razem zainspirowani kuchnią Lidla oraz przepisami Pawła Małeckiego, zapraszamy Was na sernik dyniowy na owsiano-czekoladowym spodzie z żelką dyniową – podwójnie dyniowy, lekki z przyjemnym korzennym aromatem. Nie tylko na Święta, ale również i na cieplejsze miesiące.
Składniki (na formę 26 cm):
- 200 gram ciasteczek owsiano-czekoladowych
- 70 gram masła
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 2 małe opakowania serków waniliowych homogenizowanych
- 450 gram purée z dyni (wskazówki jak je zrobić znajdziecie tutaj)
- 60 gram cukru pudru
- 4 pomarańcze
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 35 gram żelatyny
- Opcjonalnie: cukrowe ozdoby lub skórka z pomarańczy do dekoracji wierzchu ciasta.
Making-of:
Przygotowanie spodu:
- Ciasteczka kruszymy a następnie rozdrabniamy je jak najdrobniej w moździerzu. Możemy również użyć młynka do kawy (opcja z drobnym mieleniem).
- Dodajemy 1 płaską łyżeczkę przyprawy korzennej oraz masło roztopione w rondelku na średnim ogniu. Mieszamy aż składniki się połączą.
- Na spód formy dajemy papier do pieczenia (tak, aby końce były na zewnątrz a papier był tylko na spodzie formy). Wysypujemy na spód masę z ciasteczek i dokładnie łyżeczką uklepujemy tak, aby była zwarta oraz równa. Wsadzamy do lodówki.
Przygotowanie masy serowej:
- 1 pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok. Sok wlewamy do rondelka, dodajemy 20 gram żelatyny i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie, podgrzewamy na małym ogniu aż żelatyna się rozpuści (ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia, wtedy żelatyna straci swoje właściwości) i odstawiamy do ostygnięcia.
- Do 350 gram purée z dyni (do odmierzenia użyliśmy wagi kuchennej) dodajemy startą skórkę z 1 pomarańczy, 1 płaską łyżeczkę przyprawy korzennej, rozpuszczoną żelatynę oraz 40 gram cukru pudru. Miksujemy aż do uzyskania jednorodnej masy. Dodajemy serki homogenizowane i ponownie miksujemy.
- Śmietanę kremówkę wyciągamy z lodówki (ważne, aby była dobrze schłodzona) i miksujemy ją na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Następnie dodajemy ją do masy serowej po pare łyżek delikatnie mieszając łyżką.
- Masę serową wylewamy na spód. Wygładzamy i chowamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Przygotowanie żelki:
- 3 pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Z dwóch ścieramy skórkę a ze wszystkich trzech wyciskamy sok. Do 100 ml soku dodajemy 15 gram żelatyny i odstawiamy na 10 minut.
- Pozostały sok wlewamy do garnka. Dodajemy 100 gram purée z dyni, 20 gram cukru pudru i skórkę startą z pomarańczy. Zagotowujemy, po czym dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy. Gdy masa będzie chłodna i zacznie żelować, wylewamy ją na masę serową. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki.
- Jeśli chcemy, aby ozdoby trzymały się żelki, możemy je dodać po 1-2 godzinach gdy żelka będzie sztywniejsza.
Smacznego!
Gosia i Przemek