Sernik czekoladowo-cynamonowy z pierniczkami
Witajcie :) Czy tylko ja nie mogę się w grudniu obyć bez cynamonu? Jeżeli macie podobnie, weźcie pod uwagę upieczenie tego sernika na święta. Sernik jest mocno czekoladowy z wyraźnym piernikowo-cynamonowym smakiem i spodem z kruchych pierniczków. Jednak masa serowa może być upieczona także samodzielnie, bez spodu. Nie wymaga też dodawania mąki, co może być istotne dla wszystkich, którzy poszukują bezglutenowych wypieków. Dodatkowo to taki sernik "last minute", ponieważ robi się go szybciutko, a dwie godziny chłodzenia w lodówce, to całkiem krótki (jak na sernik) czas.
Składniki tortownicę 26 cm:
Spód 160 g kruchych pierników
50 g mielonych migdałów
45 g roztopionego masła
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze do uzyskania struktury mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Do przygotowanej formy przesypać zmiksowane ciastka. Równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Spód podpiec przez 12 minut.Odstwić na bok na czas przygotowywania masy serowej
Masa
250 g czekolady deserowej
750 g białego sera
150 g drobnego cukru
1½ łyżki ciemnego kakao
1½ łyżeczki cynamonu
¾ łyżeczki przyprawy do piernika
4 jaja
dodatkowo pierniczki do dekoracji lub co tylko innego przyjdzie Wam do głowy ;)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić na bok. Ser utrzeć z cukrem. Dodać po jednym jajka, za każdym razem dokładnie miksując przed dodaniem kolejnego.Do masy dodać kakao i przyprawy, dokładnie wymieszać. Na koniec masę serową dokładnie wymieszać z roztopioną czekoladą, przełożyć na podpieczony spód. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 160°C (góra/dół). Wstawić tortownicę na środkowy poziom. Piec ok. 45 minut. Zostawić jeszcze przez 20 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wystudzić w temperaturze pokojowej i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Smacznego!