Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

                     Kolejny smaczny sernik, jaki w ostatnim czasie gościł na naszym stole. Tym razem chałowy z przepisu Dorotki. Pyszny, o smaku chałwy, wyczuwalnym szczególnie w wyśmienitej polewie. Mój sernik sporo urósł podczas pieczenia, potem nieco opadł zostawiając wysokie boki, lecz to nie przeszkadzało nam pałaszować go ze smakiem ;) Polecam wypróbować, naprawdę świetny! 

Zdjęcie - Sernik chałwowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik chałwowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

*100 g ciastek digestive

*40 g masła, roztopionego

Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Odstawić (włożyłam do lodówki).

Składniki na masę serową:

*80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (dałam 600g serka wiaderkowego President oraz 250g mascarpone)

*3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

*4 duże jajka

*pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)

*2 łyżki mąki ziemniaczanej

*300 g chałwy sezamowej waniliowej pokruszonej na grubsze kawałki lub innej  (u mnie chałwa waniliowa)

*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.

Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej (ja piekłam tradycyjnie). Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.

Polewa chałwowa:

*150 g chałwy sezamowej waniliowej lub innej (u mnie waniliowa)

*pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)

Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (zmiksowałam blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.

Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik chałwowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik chałwowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów