Serniczki z truskawkami i migdałową kruszonką

Serniczki z truskawkami i migdałową  kruszonką

Pyszne mini serniczki, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko:) To przykład przepisu na sernik dla niezbyt wprawnych gospodyń - tu nie ma co się nie udać :) Przepis pochodzi z książki "Masterchef junior".

Zdjęcie - Serniczki z truskawkami i migdałową  kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Serniczki z truskawkami i migdałową kruszonką

Składniki:

Spód

  • 170 g herbatników
  • 70 g roztopionego masła

Masa

  • 500 g serka z wiaderka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Kruszonka

  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

świeże truskawki

Herbatniki drobno pokruszyć, dodać masło, wymieszać. Foremki wyłożyć papierowymi papilotkami. Miazgą herbatnikową wyłożyć dna papilotek.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Miksować bardzo krótko na najmniejszych obrotach (jedynie do połączenia się składników). Dodać jajka, ponownie krótko całość zmiksować. Masę serową przełożyć na spód z ciasteczek. Na wierzchu położyć plastry truskawek.

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, posypać truskawki. Piec w temp. 150 st.C przez 30 minut. Podawać ze świeżymi truskawkami.

Smacznego:)


Kategorie przepisów