Serniczki z truskawkami i migdałową kruszonką
Pyszne mini serniczki, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko:) To przykład przepisu na sernik dla niezbyt wprawnych gospodyń - tu nie ma co się nie udać :) Przepis pochodzi z książki "Masterchef junior".
Serniczki z truskawkami i migdałową kruszonką
Składniki:
Spód
- 170 g herbatników
- 70 g roztopionego masła
Masa
- 500 g serka z wiaderka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Kruszonka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
świeże truskawki
Herbatniki drobno pokruszyć, dodać masło, wymieszać. Foremki wyłożyć papierowymi papilotkami. Miazgą herbatnikową wyłożyć dna papilotek.
Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Miksować bardzo krótko na najmniejszych obrotach (jedynie do połączenia się składników). Dodać jajka, ponownie krótko całość zmiksować. Masę serową przełożyć na spód z ciasteczek. Na wierzchu położyć plastry truskawek.
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, posypać truskawki. Piec w temp. 150 st.C przez 30 minut. Podawać ze świeżymi truskawkami.
Smacznego:)