Serbska zupa fasolowa – danie jednogarnkowe
Kilka dni temu od swojej bratowej dostałam przepis na przepyszną zupę ( a właściwie to dwie! ).
Na pierwszy ogień postanowiła wypróbować Serbską zupę fasolową.
Przepis na Serbską zupę fasolową jest jednym z przepisów dostępnym w aplikacji pewnego pomocnika kuchennego.
Nie wahałam się ani chwili i postanowiłam wypróbować odrazu!
Serbska zupa fasolowa jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad.
Jest też idealnym pomysłem na rozgrzanie na jesień czy zimę.
Dodatek odrobiny śmietanki i świeżej, pachnącej pietruszki to kropka nad I, która wspaniale komponuje się ze smakiem pomidorów i papryki!
Koniecznie spróbujcie i Wy!
Ps. tak sobie myślę, że tutaj kawałki kurczaka również świetnie by grały!
Ja zrobiłam w sprzęcie – Wy oczywiście możecie normalnie w garnku!
Kilka proporcji zmieniłam „pod siebie” – wyszło pysznie!
SKŁADNIKI:
( 4 porcje )
* biała, duża cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* marchew – 2 szt
* czerwona papryka – 1 szt
* olej – 3 łyżki
* bulion warzywny – 800 ml
* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
*słodka papryka – 1 łyżka
* suszony majeranek – 1 łyżka
* ziemniaki – 500 g
* kabanos – 200 g
* fasola biała z puszki – 450 g
* sól, pieprz
DODATKOWO:
* śmietana gęsta
* pietruszka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Dodajemy pokrojoną marchew oraz paprykę -również siekamy.
( jeśli robimy to w garnku to wszystko drobniutko siekamy lub ścieramy na grubych oczkach ).
Dodajemy olej, podsmażamy ok. 10 minut.
Wlewamy gorący bulion warzywny.
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Doprawiamy słodką papryką oraz majerankiem.
Dorzucamy podgotowane ziemniaki, gotujemy 20 minut.
( jeśli robimy w garnku nie musimy wcześniej podgotowywać ziemniaków ).
Wrzucamy odsączoną i wypłukaną fasolę.
Dodajemy połowę pokrojonych kabanosów.
Wszystko razem gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy gorące ze śmietaną, świeżą pietruszką i resztą kabanosików.
Smacznego!