Semlor – szwedzkie bułeczki z masą migdałową i bitą śmietaną

Semlor to szwedzka odpowiedź na nasz Tłusty Czwartek, chociaż w tym północnym kraju zwykło się świętować nieco później, bo dopiero w Ostatki (szw. fettisdag), czyli dzień przed Środą Popielcową. Mimo że tradycja nakazuje zajadać się semlor pod koniec karnawału, to obecnie ten popularny wypiek jest spotykany w krajach nordyckich i bałtyckich przez cały rok. To nieodłączny element przerwy na kawę znanej w Szwecji jako fika, zaś na Islandii doczekał się nawet swojego święta zwanego Bolludagur, czyli dzień słodkiej bułeczki.

Sama nazwa tych niezwykle apetycznych słodkości wywodzi się od łacińskiego słowa semila, oznaczającego najdrobniej zmieloną mąkę i początkowo określano nią wszelkie pszenne bułki. Z czasem jednak zaczęto nią określać charakterystyczny karnawałowy wypiek z dodatkiem kardamonu i wypełniony masą migdałową oraz bitą śmietaną. Chociaż semla (liczba pojedyncza od słowa semlor) niejedno ma imię. Poza różnymi regionalnymi nazwami, jak szwedzka fastlagsbulle (dosłownie bułka tłustowtorkowa), norweska fastelavensbolle, fińska laskiaispulla, łotewska debeskūka czy estońska vastlakukkel w zależności od regionu bułeczki mogą być nadziewane w przeróżny sposób. Czasami zamiast masy migdałowej spotyka się dżem truskawkowy lub malinowy (szczególnie w Finlandii), a niekiedy zamiast ciasta drożdżowego robi się je z ciasta francuskiego, jak na przykład duńskie fastelavnsboller. Jednak jedno jest pewne – niezależnie jak nazwiemy te przepyszne bułeczki, to zdecydowanie warto je upiec już dziś.

Semlor zwykło się jadać na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na talerzyku, zaś drugi na wypasie – w głębokim talerzu z gorącym mlekiem i laską cynamonu. Ten ostatni doczekał się nawet swojej nazwy – hetvägg, związanej z dawnym podłużnym kształtem bułeczek. Ale to już tyle historii z mojej strony. Pozostaje mi tylko zostawić Was dziś z przepisem i liczyć, że też przygotujecie własne semlor samodzielnie. 😉

Zdjęcie - Semlor – szwedzkie bułeczki z masą migdałową i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową i bitą śmietaną 

Ilość porcji: ok. 24 sztuki

SKŁADNIKI

Bułeczki:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej (typ 650)
  • 100 g cukru
  • 7 g drożdży suszonych (lub 15 g świeżych)
  • 300 ml letniego mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • 1 duże jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki soli

 

  Nadzienie migdałowe:

  • 200 g mielonych migdałów*
  • 100 g cukru pudru
  • 50 ml mleka
  • 50 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki kardamonu

 

  Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią

 

  Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

PRZYGOTOWANIE

Bułeczki:

  1. Suszone drożdże rozprowadź w letnim mleku. Ze świeżych drożdży przygotuj najpierw rozczyn, rozprowadzając je w mleku wraz z łyżką cukru oraz mąki i odstaw na kwadrans.
  2. Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i kardamonem. Kolejno wbij jajko i wlej mleko. Wyrób ciasto, aż składniki dokładnie się połączą. Najłatwiej jest to zrobić przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Kolejno dodaj roztopione i przestudzone masło i wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż stanie się miękkie i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
  3. Ciasto podziel na 24 równe porcje (po ok. 45 g każda) i uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ułóż je na blaszce (a najlepiej dwóch) pokrytej papierem do pieczenia, zachowując 3-4 cm odstępy.
  4. Blaszkę przykryj ściereczką i bułeczki odstaw na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220ºC. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz je przez 8-10 minut do złotobrązowego koloru. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

 

Nadzienie migdałowe

  1. Mielone migdały połącz z cukrem pudrem i kardamonem. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, mleko oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  2. Nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy ok. 1 cm.

 

Bita śmietana

  1. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy.
  2. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.

 

Składanie semlor

  1. Bułeczkom odetnij wierzch, tworząc czapeczkę.
  2. Na spód wyciśnij najpierw porcję kremu migdałowego, a następnie bitej śmietany.
  3. Bułeczki przykryj czapeczką i posyp odrobiną cukru pudru. Gotowe semlor serwuj od razu lub przechowuj w lodówce do momentu podania. Jeśli zostawiasz je na więcej niż kilka godzin najlepiej trzymać je w szczelnym pojemniku, aby nie wyschły.

UWAGI

*Jeśli nie zdobędziesz mielonych migdałów, to zalej najpierw migdały wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie obierz skórki i zmiel je razem z cukrem kryształem (zamiast cukru pudru).

*Na podstawie przepisu z Moich Wypieków.

Zdjęcie - Semlor – szwedzkie bułeczki z masą migdałową i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Semlor – szwedzkie bułeczki z masą migdałową i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Semlor – szwedzkie bułeczki z masą migdałową i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy