Semifreddo z bezami i smażonymi truskawkami

Semifreddo z bezami i smażonymi  truskawkami

Moje pierwsze semifreddo, ale z pewnością nie ostatnie!

Pracy przy nim niewiele. a smakuje niczym najlepsze lody . Wspaniale śmietankowe, z kawałeczkami truskawek - i tu moja rada- użyjcie do niego malutkich truskawek.

Zdjęcie - Semifreddo z bezami i smażonymi  truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: blog Olgi Smile - Smak imprezy/

Semifreddo z bezami i smażonymi truskawkami

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 3 jajka
  • 100 ml cukru
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 łyżka masła
  • odrobina pieprzu
  • kilka bez

 

Truskawki umyć, podzielić na ćwiartki i wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć kilka minut na dużym ogniu, aby owoce zmiękły, a z soku utworzył się sos. Wtedy doprawić szczyptą pieprzu. W osobnych miskach ubić: kremówkę na sztywno, białka z odrobiną soli, także na sztywno, żółtka z cukrem do białości. Wszystko delikatnie połączyć. Dodać także pokruszone bezy i schłodzone truskawki. Kilka razy przemieszać masę łyżką.

Semifreddo przełożyć do wyłożonej folią spożywczą, foremki i wstawić do zamrażarki. Po ok. 4 godzinach lody są gotowe. Przed podaniem należy wyjąć je kilka minut wcześniej z zamrażarki, aby nieco zmiękły i dały się łatwo pokroić.

Zdjęcie - Semifreddo z bezami i smażonymi  truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów