Semifreddo z bezami i smażonymi truskawkami
Moje pierwsze semifreddo, ale z pewnością nie ostatnie!
Pracy przy nim niewiele. a smakuje niczym najlepsze lody . Wspaniale śmietankowe, z kawałeczkami truskawek - i tu moja rada- użyjcie do niego malutkich truskawek.
/źródło: blog Olgi Smile - Smak imprezy/
Semifreddo z bezami i smażonymi truskawkami
Składniki:
- 400 ml śmietanki 36%
- 3 jajka
- 100 ml cukru
- 1 szklanka truskawek
- 1 łyżka masła
- odrobina pieprzu
- kilka bez
Truskawki umyć, podzielić na ćwiartki i wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć kilka minut na dużym ogniu, aby owoce zmiękły, a z soku utworzył się sos. Wtedy doprawić szczyptą pieprzu. W osobnych miskach ubić: kremówkę na sztywno, białka z odrobiną soli, także na sztywno, żółtka z cukrem do białości. Wszystko delikatnie połączyć. Dodać także pokruszone bezy i schłodzone truskawki. Kilka razy przemieszać masę łyżką.
Semifreddo przełożyć do wyłożonej folią spożywczą, foremki i wstawić do zamrażarki. Po ok. 4 godzinach lody są gotowe. Przed podaniem należy wyjąć je kilka minut wcześniej z zamrażarki, aby nieco zmiękły i dały się łatwo pokroić.
Smacznego!