Sękaczek z piekarnika
Prawdziwe sękacze są pieczone na rożnie, nad otwartym ogniem. To bardzo czasochłonne, ale też wyjątkowo smaczne ciasto. Warto dodać, że podlaski sękacz, został wpisany na Listę Produktów Regionalnych. Właśnie region Podlasia, to prawdziwe zagłębie sękacza, tutaj nie może go zabraknąć na żadnej, ważnej uroczystości rodzinnej.
Sękacz, to bardzo charakterystyczne ciasto, tutaj grubsze warstwy ciasta, są podzielone ciemniejszymi warstwami przypieczonego ciasta. To nadaje ciastu, bardzo przyjemny, oryginalny smak. To coś jakby mix dobrego biszkoptu i babki waniliowej.
Ponieważ lubimy sękacze, pokusiłam się o zrobienie domowego sękacza w piekarnika. Ciasto z prostych składników, bardzo delikatne. Nieco czasochłonne, ale warto spróbować, dla wyjątkowego smaku ?
Składniki na ciasto sękacz z piekarnika
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 6 jajek ( osobno żółtka i osobno białka )
- 100 g cukru pudru
- 50 g cukru zwykłego
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- szczypta soli
Miękkie masło i cukier puder, ucieraj na jasny i puszysty krem. Do masy, stopniowo dodawaj żółtka i pastę waniliową.
W osobnej misce, połącz przesiane mąki. Do masy stopniowo dodawaj mąki, cały czas miksując na małych obrotach.
Białka ubij z solą na pianę, dodaj cukier i nadal ucieraj na gęsty i puszysty krem.
Pianę dodaj stopniowo do ciasta, delikatnie mieszaj, tylko do połączenia składników.
Foremkę na babki z kominkiem, dokładnie posmaruj masłem. Piekarnik nastaw na 200 stopni.
Rozsmaruj pierwszą warstwę ( 2 – 3 łyżki ) na dnie. Piecz do czasu, kiedy pierwsza warstwa się zarumieni. Czynność powtarzaj, do wyczerpania masy. Czas pieczenia poszczególnych warstw, to średnio 4 – 5 minut.
Gotowe ciasto, wyciąg z piekarnika, zostaw na kratce do wystudzenia. Smacznego ?
Uwagi – jeżeli pieczesz ciasto w nieco większej foremce np. 14 x 30 cm, na dno wykładaj 3 – 4 łyżki. Masa powinna pokryć całe dno, a warstwy powinny być bardzo cienkie.
Inspiracja –> My Home Tavern