Schab zapiekany z porem i marchewką
Poczciwy schabowy na niedzielę, zapieczony z porem i marchewką. Mięso pozostało miękkie i soczyste, a samo danie okazało się smaczniejsze, niż się spodziewałam ;) Przepis godny polecenia znalazłam na blogu kuchniana5.
Na zdjęciu schab jest jeszcze nie zapieczony i prezentuje się tuż przed wjazdem do piekarnika – później i tak nie miałam czasu zrobić zdjęcia, zbyt szybko zniknął ;)
SCHAB ZAPIEKANY Z POREM I MARCHEWKĄ
4 plastry schabu,
por (kawałek długości 15-20cm),
1,5 marchewki,
4 łyżki pikantnego ketchupu,
4 łyżki majonezu (najlepiej Kieleckiego),
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz,
olej
Plastry schabu umyć, osuszyć, rozbić niezbyt mocno tłuczkiem i obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju. Oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
Pora umyć i pokroić w cienkie półplasterki. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć w cienką zapałkę. Obrany ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać w miseczce z majonezem.
Plastry mięsa posmarować z wierzchu ketchupem, na to układać kolejno pora, czosnkowy majonez i marchewkę.
Piec w 170 stopniach przez 20 minut.
Na zdjęciu schab jest jeszcze nie zapieczony i prezentuje się tuż przed wjazdem do piekarnika – później i tak nie miałam czasu zrobić zdjęcia, zbyt szybko zniknął ;)
SCHAB ZAPIEKANY Z POREM I MARCHEWKĄ
4 plastry schabu,
por (kawałek długości 15-20cm),
1,5 marchewki,
4 łyżki pikantnego ketchupu,
4 łyżki majonezu (najlepiej Kieleckiego),
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz,
olej
Plastry schabu umyć, osuszyć, rozbić niezbyt mocno tłuczkiem i obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju. Oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
Pora umyć i pokroić w cienkie półplasterki. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć w cienką zapałkę. Obrany ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać w miseczce z majonezem.
Plastry mięsa posmarować z wierzchu ketchupem, na to układać kolejno pora, czosnkowy majonez i marchewkę.
Piec w 170 stopniach przez 20 minut.