Schab w galarecie z wina przekładany chrzanem

Schab w galarecie z wina przekładany chrzanem
Zdjęcie - Schab w galarecie z wina przekładany chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab w galarecie z wina przekładany chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab w galarecie z wina przekładany chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na zalewę:
  • 2 litry wody

  • Pół szklanki soli

  • 2 łyżeczki pieprzu i 2 ziołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • 2 łyżki majonezu

na galaretę:
  • 1 litr białego wytrawnego wina
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 kg schabu
  • 1 słoiczek chrzanu tartego
Przygotowanie

Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i włożyć do niej umyte mięso. Wstawić na ogień i od chwili zagotowania się zalewy gotować jeszcze przez 15 minut. Odstawić w chłodne miejsce na około 24 godziny.


Kolejnego dnia kolejny raz gotować mięso w zalewie przez 15 minut od chwili zagotowania się. Mięso wyciągnąć z zalewy, wystudzić i pokroić w cienkie plastry. Każdy plaster posmarować chrzanem i zawinąć w rulon.


Żelatynę rozpuścić w podgrzanym winie. Schab ułożyć w naczyniu warstwami, można dla dodania koloru włożyć pomiędzy warstwy mięsa pomidora. Zalać winem z żelatyną. Schłodzić w lodówce. Podawać z sokiem z cytryny.


Porada:

Podczas podgrzewania wina z żelatyną należy pamiętać by nie zagotować wywaru bo potem galareta się nie zsiądzie.



Przepis pochodzi z wszedobylskie.blogspot.com

Kategorie przepisów