Schab nadziewany śliwkami w sosie tymiankowym

Schab nadziewany śliwkami w sosie  tymiankowym

Bardzo lubię schab nadziewany śliwkami ale jedynie taki kruchy i soczysty. Z tego przepisu taki właśnie wychodzi. Wymaga on włożenia pewnego wysiłku i dodatkowej ilości czasu ale zapewniam, że warto. Sos ze świeżego tymianku świetnie komponuje się ze śliwkowym aromatem. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Schab nadziewany śliwkami w sosie  tymiankowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 2,5h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

  • 2 grube plastry schabu bez kości
  • 14 szt suszonych śliwek
  • Garść gałązek świeżego tymianku
  • 50ml śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Szklanka maślanki
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szklanki bulionu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Plastry schabu wieczorem przed przygotowaniem zalewamy maślanką i umieszczamy w lodówce na całą noc. Dzięki temu skruszeją.

2. Następnego dnia opłukujemy je i nacinamy każdy plaster w 4 miejscach. W każdy otwór wkładamy jedną śliwkę.

3. Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy schab. Smażymy do zrumienienia z każdej strony.

4.  Gdy się zrumieni, całość zalewamy bulionem, i wrzucamy pozostałe śliwki do sosu. Dodajemy tymianek, sól i pieprz. Dusimy przez co najmniej 1 godzinę.

5. Pod koniec śmietankę roztrzepujemy z mąką i w razie potrzeby odrobiną zimnej wody i wlewamy do sosu ciągle mieszając.

6. Podajemy z ulubionymi warzywami.

Kategorie przepisów