Schab nadziewany śliwkami w sosie tymiankowym
Bardzo lubię schab nadziewany śliwkami ale jedynie taki kruchy i soczysty. Z tego przepisu taki właśnie wychodzi. Wymaga on włożenia pewnego wysiłku i dodatkowej ilości czasu ale zapewniam, że warto. Sos ze świeżego tymianku świetnie komponuje się ze śliwkowym aromatem. Bardzo polecam.
Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania: 2,5h
Poziom trudności: 5/10
SKŁADNIKI:
- 2 grube plastry schabu bez kości
- 14 szt suszonych śliwek
- Garść gałązek świeżego tymianku
- 50ml śmietanki
- 2 łyżki mąki
- Sól
- Pieprz
- Szklanka maślanki
- 3 łyżki oleju
- ½ szklanki bulionu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Plastry schabu wieczorem przed przygotowaniem zalewamy maślanką i umieszczamy w lodówce na całą noc. Dzięki temu skruszeją.
2. Następnego dnia opłukujemy je i nacinamy każdy plaster w 4 miejscach. W każdy otwór wkładamy jedną śliwkę.
3. Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy schab. Smażymy do zrumienienia z każdej strony.
4. Gdy się zrumieni, całość zalewamy bulionem, i wrzucamy pozostałe śliwki do sosu. Dodajemy tymianek, sól i pieprz. Dusimy przez co najmniej 1 godzinę.
5. Pod koniec śmietankę roztrzepujemy z mąką i w razie potrzeby odrobiną zimnej wody i wlewamy do sosu ciągle mieszając.
6. Podajemy z ulubionymi warzywami.