Salsa z bakłażana, pomidorów i świeżej bazylii

Salsa z bakłażana, pomidorów i świeżej bazylii


Salsa z pieczonego bakłażana, duszonych pomidorów z dodatkiem czosnku i świeżej bazylii.
Idealna do zapiekanek, lekka, zdrowa i pyszna.


Składniki:
  • bakłażan
  • jeden duży lub dwa,trzy małe pomidory
  • dwa ząbki czosnku
  • garść świeżych listków bazylii
  • oregano
  • sól
  • czarny świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • grzanki

Bakłażana obrałam ze skórki.Pokroiłam na plasterki.Posoliłam i odstawiłam aż oddał sok.Przy użyciu ręczników papierowych- wytarłam jego nadmiar.
Zdjęcie - SALSA Z BAKŁAŻANA POMIDORÓW I ŚWIEŻEJ BAZYLII - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podsmażyłam go na patelni na złoty kolor.




Pomidory obrałam ze skórki.Pokroiłam w kostkę i smażyłam na oleju na patelni.


Dodałam przyprawy,starte ząbki czosnku i dusiłam aż nadmiar sosu odparował.


Usmażone plasterki bakłażana pokroiłam na mniejsze części idodałam do pomidorów.

Z mojego pięknego krzaczka bazylii urwałam listki.
Zdjęcie - SALSA Z BAKŁAŻANA POMIDORÓW I ŚWIEŻEJ BAZYLII - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pokroiłam je i dodałam do sosu.


Wszystko wymieszałam i doprawiłam do smaku.Można użyć blendera i wszystko zmiksować.




Pozostało już tylko przygotować grzanki z bułki i posmarować je naszą salsą.
Smacznego!



Kategorie przepisów