Salsa z bakłażana, pomidorów i świeżej bazylii


Salsa z pieczonego bakłażana, duszonych pomidorów z dodatkiem czosnku i świeżej bazylii.
Idealna do zapiekanek, lekka, zdrowa i pyszna.
Składniki:
- bakłażan
- jeden duży lub dwa,trzy małe pomidory
- dwa ząbki czosnku
- garść świeżych listków bazylii
- oregano
- sól
- czarny świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
- grzanki
Bakłażana obrałam ze skórki.Pokroiłam na plasterki.Posoliłam i odstawiłam aż oddał sok.Przy użyciu ręczników papierowych- wytarłam jego nadmiar.

Podsmażyłam go na patelni na złoty kolor.

Pomidory obrałam ze skórki.Pokroiłam w kostkę i smażyłam na oleju na patelni.

Dodałam przyprawy,starte ząbki czosnku i dusiłam aż nadmiar sosu odparował.

Usmażone plasterki bakłażana pokroiłam na mniejsze części idodałam do pomidorów.

Z mojego pięknego krzaczka bazylii urwałam listki.


Pokroiłam je i dodałam do sosu.

Wszystko wymieszałam i doprawiłam do smaku.Można użyć blendera i wszystko zmiksować.

Pozostało już tylko przygotować grzanki z bułki i posmarować je naszą salsą.
Smacznego!

