Salsa inspirowana guacamole. Super pomysł na przekąskę.
Dodaj napis
Witajcie ponownie w naszym świecie. Długo nas nie było, za co przepraszamy, obiecujemy poprawę ale jak sami wiecie życie pisze różne scenariusze. Mamy mocne postanowienie poprawy i postaramy się w nim wytrwać jak najdłużej.
Nasza dzisiejsza propozycja to prosta salsa, mogąca stanowić świetny dodatek do czipsów - w wersji mniej zdrowej, do ryżowych blatów troszkę bardziej fit lub całkiem zdrowo czyli jedzona samodzielnie lub z warzywami. Możecie tradycyjnie podać salsę z tortillą. To wariacja na znany pewnie Wam wszystkim temat meksykańskiego sosu guacamole. Nasza wersja została dopasowana bardziej do możliwości zdobycia produktów przez przeciętnego polaka. Użyłyśmy cytryny zamiast limonki, pietruszki zielonej zamiast kolendry, a wersji lux dodałyśmy do sosu wyrazisty ser. Zapraszamy do wypróbowania. Mamy nadzieję, że propozycja podania także przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- w wersji lux : 15 dag sera gorgonzola lub lazur.
Przygotowanie:
Do miseczki wyciskam sok z 1/4 cytryny, dodaję pokrojone awokado, które rozdrabniam widelcem, dodając odrobinę soli. Następnie wrzucam drobno pokrojone cebulę, pomidora, chili i pietruszkę. Jeśli zdecydowaliście się na dodanie sera, należy to zrobić na tym etapie. delikatnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i ewentualnie czosnkiem. Smacznego.
Witajcie ponownie w naszym świecie. Długo nas nie było, za co przepraszamy, obiecujemy poprawę ale jak sami wiecie życie pisze różne scenariusze. Mamy mocne postanowienie poprawy i postaramy się w nim wytrwać jak najdłużej.
Nasza dzisiejsza propozycja to prosta salsa, mogąca stanowić świetny dodatek do czipsów - w wersji mniej zdrowej, do ryżowych blatów troszkę bardziej fit lub całkiem zdrowo czyli jedzona samodzielnie lub z warzywami. Możecie tradycyjnie podać salsę z tortillą. To wariacja na znany pewnie Wam wszystkim temat meksykańskiego sosu guacamole. Nasza wersja została dopasowana bardziej do możliwości zdobycia produktów przez przeciętnego polaka. Użyłyśmy cytryny zamiast limonki, pietruszki zielonej zamiast kolendry, a wersji lux dodałyśmy do sosu wyrazisty ser. Zapraszamy do wypróbowania. Mamy nadzieję, że propozycja podania także przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- 2 dojrzałe owoce awokado
- 1 mała cebula czerwona,
- połowa małej papryczki chili,
- pęczek pietruszki,
- sok z połowy cytryny,
- 1 średni pomidor,
- sól.
- w wersji lux : 15 dag sera gorgonzola lub lazur.
Przygotowanie:
Do miseczki wyciskam sok z 1/4 cytryny, dodaję pokrojone awokado, które rozdrabniam widelcem, dodając odrobinę soli. Następnie wrzucam drobno pokrojone cebulę, pomidora, chili i pietruszkę. Jeśli zdecydowaliście się na dodanie sera, należy to zrobić na tym etapie. delikatnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i ewentualnie czosnkiem. Smacznego.