Sałatka ziemniaczano-śledziowa

Sałatka ziemniaczano-śledziowa
Zdjęcie - sałatka ziemniaczano-śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mam koleżankę, która ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Bardzo jej zazdroszczę, bo jednak ryba jest znacznie zdrowsza i bardziej fit od cukru, mam rację? Ta sałatka może śmiało zagościć na wigilijnym (i nie tylko!) stole, przy którym zasiada karmiąca matka alergika, o ile jej dziecię nie ma uczulenia na ryby, oczywista. Bo dzieciom to takiej sałatki nawet nie ma co pokazywać. Fuj paciaja, co widać na załączonej focie. Dzieci niech się raczą barszczem z uszkami oraz pieczoną rybką o łagodnym smaku. Ale wróćmy do śledziowej sałatki. Można ją doprawić na dwa sposoby: albo wegańskim majonezem, albo winegretem na bazie naturalnego octu, oliwy i musztardy. Jak wolicie. Ja śledziową wolę z majo, a wersję z kiełbasą z winegretem. Jeśli boicie się ryby (no bo jednak potrafi uczulić), to zamiast niej dodajcie grillowanego bakłażana lub lekko podgotowane różyczki brokuła - sałatka w wersji wege też jest pyszna.
No to weźmy:

5 większych ziemniaków
2 płaty śledziowe
2 ogórki kiszone (lub konserwowe)
cebulę
kilka łyżek wegańskiego majonezu wymieszanych z płaską łyżeczką musztardy*
sól i pieprz do smaku

Ryby namoczyć w wodzie, a następnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na nieduże kawałki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w grube plastry lub większą kostkę. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z majonezem i doprawić, uważając na sól, bo śledź jest dość słony. Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki do "przegryzienia".

*napisałam nieprecyzyjnie kilka łyżek, bo ich ilość zależy od upodobań (czy lubimy suche, czy pływające sałatki) oraz wielkości ziemniaków

Kup zanim zniknie! Wyprzedaż "100 smakołyków..." - tylko 19 zł!

Kategorie przepisów