Sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami
To już chyba ostatnie tak ciepłe i słoneczne dni w tym roku, choć w głębi duszy mam nadzieję, że prognoza pogody się zmieni i przeczytam jeszcze zapowiedź abundant sunshine! Póki co korzystamy ze sprzyjającej aury, spacerując, bawiąc się na placu zabaw i wystawiając buzie do popołudniowego słońca.
Królisia wróciła do szkoły, w domu zrobiło się ciszej przed południem i zupełnie cicho popołudniami, gdy Chomiś ma drzemkę. Szwędam się po domu i próbuję na nowo zorganizować sobie czas. Na razie trochę chaotycznie – coś tu upiekę, coś tam powycieram, coś wrzucę do pralki, tu poskładam, tam rozłożę. Potem próbuję jak najłagodniej wybudzić Maluszka, który kocha długie drzemki, ale szkoła niestety tego nie przewidziała i ktoś musi podreptać po siostrę. Dopiero dwa dni szkolne za nami, słabo nam wychodzi wtłaczanie się w codzienną rutynę. Za tydzień wystartują zajęcia dodatkowe, zadania domowe i korowód przyjęć urodzinowych. Jeszcze minie kilka dni nim przyzwyczaję się do picia ciepłej (!) kawy bez wstawania z fotela po każdym łyku…
W tym „międzyporzu”, jedną stopą wciąż na ciepłym, letnim piasku, a drugą już wśród butwiejących liści, szykuję ostatnie wakacyjne dania, wplatane w już mocno jesienny jadłospis. Sałatka ziemniaczana może być samodzielnym daniem, a można wykorzystać ją jako side dish, czyli po naszemu jarzynę do obiadu. W tym drugim wydaniu doda polotu najzwyklejszemu „drugiemu daniu”.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z RZODKIEWKAMI
- 750 g młodych ziemniaków
- 1 pęczek zielonych cebulek
- 1 łyżka kaparów
- 6 rzodkiewek
- 6 korniszonów
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka białego octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będa miękkie. Odcedzamy, a gdy lekko przestygną, kroimy je na kawałki „na jeden kęs”. Pokrojone przekładamy do miski. Umyte rzodkiewki kroimy w drobne słupki (zapałki). Korniszony i kapary kroimy na kawałki. Z zielonych cebulek usuwamy suche kawałki i korzonki, a następnie kroimy w piórka. Cebulkę, rzodkiewki, kapary i korniszony dodajemy do zmieniaków, mieszamy.
W małej misce przygotowujemy sos. Mieszamy dokładnie oliwę, ocet, musztardę, sól i pieprz. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Posypujemy posiekanymi ziołami i delikatnie mieszamy.
(przepis z książki The Meet Free Monday Cookbook)