Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozzarellą

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozzarellą

Lekka, typowo letnia sałatka, której charakter nadają aromatyczne, słodkie truskawki. Zapewniam, że smakuje równie dobrze, jak wygląda ;)

Photobucket
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, TRUSKAWKAMI I MOZZARELLĄ
(2 porcje)
2 garście młodego szpinaku,
10 niedużych truskawek,
10 kulek mini mozzarelli,
świeża bazylia,
2 łyżki konfitury truskawkowej,
1 łyżka octu balsamico,
1 łyżeczka oliwy,
sól i pieprz

Szpinak opłukać i osuszyć, ułożyć na talerzach. Truskawki oczyścić, przekroić na połówki. Kulki mozzarelli również przekroić na połówki. Truskawki, ser i kilka listków bazylii rozłożyć na szpinaku.
Konfiturę wymieszać z octem balsamicznym i oliwą. Dodać trochę soli i pieprzu do smaku. Tak powstałym sosem polać sałatkę. Udekorować bazylią.


(inspirowane przepisem z mini-książeczki „Pomysły na dania z młodymi warzywami”, z moimi małymi zmianami)


Zdjęcie - Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów