Sałatka ze stekiem – pyszny pomysł na kolację
Sałatka ze stekiem – danie do przygotowania prawie w 5 minut ( znika równie szybko). Smaczne, zdrowe .. czy można chcieć czegoś więcej po całym dniu pracy ?? Mój czas ostatnio ucieka w zadziwiający sposób … jest rano, gotuję dzieciom obiad .. potem praca .. i już czas do łóżka..ale idzie piątek .. w który mam urlop :) I sądzę, że jak wejdę do kuchni to wyjdę z niej wieczorem – menu dnia już prawie całe jest w mojej głowie :)) Ale wracając do sałatki.
Sałatka ze stekiem wołowym
( porcja na 2 niezbyt głodne wieczorem osoby )
- 1 stek z antrykotu ( mój zakupiony w Biedronce )
- olej
- czosnek
- mała ostra papryczka chili
- pół opakowania roszponki
- pół opakowania rukoli
- kilka pomidorków
- łyżka miodu
- 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego
- sól, pieprz
Stek wyjmujemy z opakowania chwilę wcześniej i dajemy mu odpocząć, obsypujemy go delikatnie pieprzem świeżo zmielonym.
Na patelni rozgrzewamy olej, po chwili wkładamy na niego przepołowiony ząbek czosnku i pokruszoną / pokrojoną ostrą papryczkę chili ( nie za dużo ) podsmażamy.
Po krótkiej chwili kładziemy stek i smażymy go po 2-3 minuty z każdej strony ( w zależności od grubości i od stopnia wysmażenia jaki lubimy – te 2-3 minuty – to bardziej krwisty stek w środku – ja taki uwielbiam) .
Zdejmujemy stek na ogrzany talerz, obsypujemy delikatnie solą, a z patelni zabieramy do małego garnuszka / patelenki dwie łyżki oleju na którym był smażony, dodajemy do tego miód oraz czerwone wino i zagotowujemy. W ten sposób otrzymujemy pyszny sos.
Na desce / talerzu rozkładamy rukolę oraz roszponkę. Na nie kładziemy pokrojone pomidorki. Kroimy stek na plastry, układamy na liściach, polewamy sosem i jemy. Do tego kieliszek wytrawnego czerwonego wina i niebo się przed nami otwiera ;))
ps. zdjęcie zrobione Ipadem bo aparat się zapodział, jak ja nie lubię ciemnych wieczorów ;(