Sałatka z wolno pieczoną baraniną

Sałatka z wolno pieczoną baraniną

Kochani!

Jeśli szukacie czegoś nietuzinkowego do postawienia w tym roku na wielkanocny stół ta sałatka sprawdzi się idealnie. Pieczona przez czerwonym winie przez trzy godziny baranina dosłownie rozpływa się w ustach. Proponuję podanie jej razem z liśćmi szpinaku , serem feta oraz pomidorkami koktajlowymi. Takie zestawienie jest nie tylko kolorowe ale też bardzo smaczne!

Składniki (na 3-4 osoby):

  • 600g łopatki baraniej
  • 4 + 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 cebula
  • 750ml czerwonego wytrawnego wina
  • 500ml rosołu
  • Pieprz i sól w młynku
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 200g sera feta
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki zalewy w której pieczona była baranina

Mięso myjemy i oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia oraz ocet balsamiczny i smarujemy nimi mięso. W naczyniu żaroodpornym z przykryciem układany na dnie cebulę oraz trzy gałązki rozmarynu, na to wykładamy mięso, przykrywamy pozostałymi trzema gałązkami rozmarynu i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, naczynie z mięsem wyjmujemy z lodówki, mięso zalewamy winem oraz rosołem i  ewentualnie dopełniamy większą ilością rosołu jeśli płyn nie przykrywa w całości mięsa. Zapiekamy przez godzinę w 180 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejną godzinę po której zmniejszamy temperaturę do 110 stopni w której przez następną godzinę dopiekamy mięso.
Gotową baraninę wyławiamy z zalewy, delikatnie studzimy a następnie oddzielamy miękkie mięso od kości.
W misce mieszamy sparzone liście szpinaku, pokrojony w kostkę ser feta, pomidorki koktajlowe oraz baraninę. Całość polewamy dressingiem przygotowanym z 4 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia oraz zalewy w której piekła się baranina. Mieszamy i podajemy.

Zdjęcie - Sałatka z wolno pieczoną baraniną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest  dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.

Smacznego!
B

Kategorie przepisów