Sałatka z truskawkami i granatem
'Clue' do tej sałatki są naprawdę dobre, słodkie i soczyste truskawki. To chyba ostatnia chwila (mam nadzieję, że jeszcze nie za późno...), żeby się z nimi pożegnać.
I do kolejnego roku...
Nie umiem się uwolnić od wkradającego się smutku, za każdym razem gdy żegnam sezon na coś, co lubię. Męczy mnie to nieco, wiem w głębi serca, że smucić się nie powinnam, tylko czerpać pełnymi garściami z tego, co jest. Tu i teraz. Bo wciąż jest pięknie i kolorowo. C i e p ł o. Wciąż lato i to wyjątkowo w tym roku upalne i szczodre. Takie jak lubię :-)
Ale 'z wiekiem' robię się coraz bardziej sentymentalna. Sztywnieją mi chyba jakieś umysłowe struktury i aż się boję co będzie dalej. Pierwsze suche liście i chłodne wieczory. Taaaakie duże, dojrzałe już prawie (!) kasztany za oknem (przecież niedawno kwitły, no halo!)Dynie i bakłażany na straganach (to już, to jesień?!...)Trzecie 'urodziny' naszych kocich dzieciaków (już dawno nie są dziećmi.. :( )Zmiany, zmiany. Z m i a n y.
Kurde, no. A ja łzy na zawołanie i gul w gardle.
Jedzcie truskawy. Póki są :)
Sałatka z truskawkami i granatem(porcja dla 4 osób)
1 kg truskawek
1 duży dojrzały granat
garść świeżej mięty, drobno posiekanej
gęsty jogurt naturalny (użyłam greckiego)
Dressing:(*proporcje 'na oko' - dopasujcie sobie ilość do smaku)
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Truskawki przekrawamy na połówki, wyłuskujemy pestki z granatu.
Składniki dressingu dokładnie mieszamy, tak aby powstała gęsta emulsja.
Na talerzach układamy owoce, na wierzch solidna łyżka jogurtu greckiego, całość polewamy odrobiną dressingu, posypujemy szczyptą pieprzu.
Smacznego!
• • •
Strawberries and pomegranate salad.
(serves 4)
1 kg of strawberries
1 large ripe pomegranate a handful of fresh mint, finely chopped thick plain yogurt (I used the Greek yogurt)
dressing:(* proportions 'by eye' - adjust dressing to your taste) 2 tablespoons liquid honey 1 tablespoon extra virgin olive oil 1 tablespoon lemon juice
a pinch of freshly ground black pepper
Strawberries cut in half, take out the seeds of a pomegranate.
Mix dressing ingredients thoroughly, so as to form a thick emulsion.
Arrange fruit on plates and top it with generous spoon of Greek yogurt, pour a little dressing on the top, sprinkle with a pinch of black pepper.
Enjoy!