Sałatka z roszponką i tuńczykiem
Nie ma co tu dużo pisać, dziś zapraszam Was na sałatkę z roszponką i tuńczykiem. Pyszną, lekką i pożywną. Idealną na letnią kolację, przekąskę czy drugie śniadanie. Ostatnio bardzo lubimy i często robimy takie warzywne mixy z dodatkiem rybki, sera czy jajek, świetnie sprawdzają się w upalne dni, może i Wam zasmakują :)
Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie roszponki (125 g)
- 10-12 pomidorków cherry
- 0,5 ogórka szklarniowego
- 4-6 rzodkiewek
- 1 mała puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Liście roszponki rozłożyć na dwa talerze. Pomidorki pokroić w ćwiartki, ogórka obrać i pokroić w półplasterki, podobnie rzodkiewkę. Tuńczyka osączyć z zalewy i poukładać na wierzchu sałatki. Całość oprószyć solą oraz świeżo mielonym pieprzem i polać oliwą z oliwek. Podawać od razu po przygotowaniu.