Sałatka z ravioli, kurczakiem, porem i jabłkiem
To taka sałatka, że każdy chyba stwierdzi, że jadł coś podobnego, wystarczy zmienić tylko jeden składnik - ravioli na makaron. Ale są dwa argumenty za tym, by jednak wykorzystać te małe, włoskie pierożki, by po pierwsze nabrała innego wyglądu, a po drugie, dzięki różnorodnemu nadzieniu, nowego smaku. Polecam.
sałatka z ravioli - składniki:
- 250 g ravioli z serem lub szpinakiem lub grzybami,
- 1 biała część pora,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 jabłko,
- 3 jajku ugotowane na twardo,
- 1 pojedyncza duża pierś z kurczaka,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- sól, pieprz
- olej do smażenia
sałatka z ravioli - przepis
Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę i zamarynuj na pół godziny w soku z cytryny. Następnie osącz u usmaż. Ugotuj ravioli. Osącz kukurydzę. Pora pokrój w półplasterki, jabłko i jajka w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na godzinę, żeby się smaki przegryzły.