Sałatka z raków z lubczykiem
Ta sałatka mnie zaskoczyła! Lubczyk - za którym tak naprawdę nie przepadam - nic a nic mi nie przeszkadza, raki smakują wybornie, całość jest mocno słona, idealnie doprawiona, kwaskowata. Pyszne, po prostu. Bardzo polecam:)
Sałatka z raków z lubczykiem
Składniki:
- 150 g raków w zalewie
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki przyprawy maggi w płynie (dowolnie)
- 5 posiekanych liści lubczyku
- pieprz
Raki dobrze odcedzić w durszlaku lub na sicie. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobniutko i rozetrzyj ze szczyptą soli płaską stroną noża.
Wymieszaj w kubku śmietanę, majonez, utarty czosnek, posiekane zioła, pieprz i przyprawę maggi. Zalej sosem raki włożone do miski i wymieszaj.
źródło: "Gotowi, by gotować. Domowa kuchnia polska dla nastolatków" A. Kręglicka