Sałatka z opiekanych bakłażanów

Dawno mnie tu nie było i moim stałym czytelnikom należą się wyjaśnienia. Dużo ostatnio się u mnie działo, najpierw zawodowo, były to głównie warsztaty kulinarne w Szczecinie, Poznaniu, Mielnie itd. Ale nie o tym! Bo chciałam napisać Wam o książce, nad którą pracowałam jakiś czas temu, a która ukazała się już miesiąc temu, a ja pochłonięta sprawami prywatnymi, głównie przeprowadzką z Wielkopolski na Śląsk, nie zdążyłam Wam jeszcze o tym napisać. Nadrabiam więc zaległości i dzielę się z Wami przepisem, który pochodzi z książki Sałatki i surówki zdrowo zamieszane, której jestem współautorką. Zachęcam Was gorąco do lektury i kulinarnych eksperymentów! Koniecznie dajcie mi znać, czy Wam się podoba. Książkę znajdziecie w księgarniach internetowych, stacjonarnych oraz na stronie wydawnictwa- tu.

Zdjęcie - Sałatka z opiekanych bakłażanów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
2 duże bakłażany
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
sok z 1/2 cytryny
4 małe pomidory
pęczek natki pietruszki
1 mała szalotka
10 czarnych oliwek bez pestek
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie: Bakłażany opiekamy nad płomieniem lub grillem, aż będą miękkie, a skóra zacznie się kruszyć. Po usunięciu skóry miąższ kroimy w drobną kostkę, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, octem winnym i drobno pokrojonymi pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Zdjęcie - Sałatka z opiekanych bakłażanów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z opiekanych bakłażanów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Cukinia z sosem  jogurtowym
9

Cukinia z sosem jogurtowym

upl upl
Niebo w gębie

Surówka z roszponką, szparagami i pomidorkami koktajlowymi
1

Surówka z roszponką, szparagam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczony bakłażan z kaszą jęczmienną

Pieczony bakłażan z kaszą jęcz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bigos z młodej kapusty i kiełbasy

Bigos z młodej kapusty i kiełb…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczeń drobiowa „Gyros”

Pieczeń drobiowa „Gyros”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik z rabarbarem na kruchym maślanym spodzie
1

Sernik z rabarbarem na kruchym…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Marynata miód-musztarda
3

Marynata miód-musztarda

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Marynata ostra papryka
2

Marynata ostra papryka

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałata rzymska z boczkiem i serem pleśniowym

Sałata rzymska z boczkiem i se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Paluszki serowe z ciasta francuskiego
2

Paluszki serowe z ciasta franc…

Beti Beti
kruche babeczki

Grillowane burgery z salsą awokado
1

Grillowane burgery z salsą awo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Szaszłyki z grilla – prosty sposób na indyka
1

Szaszłyki z grilla – prosty sp…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy