Sałatka z ogórków z natką pietruszki
Jest wiele przepisów na pyszne sałatki zimowe z ogórków. Przedstawiamy Wam przepis , który robimy od lat – sałatka jest bardzo wyrazista, wspaniale pasuje do obiadów lub na kanapki.
Porcja: 12 słoików po 500 ml
Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
4 kg ogórków
2 główki czosnku
¼ l octu spirytusowego 10%
¼ l oleju
łyżka cukru
sól
natka pietruszki
Sałatka z ogórków do słoików
Przygotowanie:
Ogórki z łupiną pokroić w plasterki, czosnek rozetrzeć z solą w osobnym naczyniu. Zalewę gotujemy (ocet + olej+ cukier) następnie dodajemy do niej natkę pietruszki oraz czosnek roztarty z solą. Na koniec dodajemy ogórki i gotujemy kilka minut. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy lekko i pasteryzujemy około 8-10 minut. Słoiki dokręcamy i odstawiamy do góry dnem.