Sałatka z ogórków po azjatycku

Sałatka z ogórków po azjatycku

Zdjęcie - Sałatka z ogórków po azjatycku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z ogórków po azjatycku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 kg ogórków
  • 250 ml octu ryżowego (opcjonalnie winnego)
  • 200 g cukru
  • 50 ml oleju Oliwier
  • 6-10 g soli
  • 3-4 plasterki świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili

Przygotowanie

Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Przekładamy do dużego naczynia lub słoja.

 

Dodajemy połowę octu, połowę cukru, sól oraz Oliwiera. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około 12 godzin. Od czasu do czasu możemy przemieszać ogórki.

 

Po upływie wymaganego czasu, zlewamy z ogórków wytrącony sok. Dodajemy do niego resztę octu i pozostały cukier. Dolewamy 125 ml wody i doprowadzamy zalewę do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.

 

Ogórki przekładamy do czystych słoików. Dodajemy papryczki chili i zalewamy zalewą.

Pasteryzujemy słoiki zanurzone do połowy w wodzie przez około 10 minut od momentu zagotowania. 

 

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów