Sałatka z ogórków po azjatycku
Składniki
- 1 kg ogórków
- 250 ml octu ryżowego (opcjonalnie winnego)
- 200 g cukru
- 50 ml oleju Oliwier
- 6-10 g soli
- 3-4 plasterki świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
Przygotowanie
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Przekładamy do dużego naczynia lub słoja.
Dodajemy połowę octu, połowę cukru, sól oraz Oliwiera. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około 12 godzin. Od czasu do czasu możemy przemieszać ogórki.
Po upływie wymaganego czasu, zlewamy z ogórków wytrącony sok. Dodajemy do niego resztę octu i pozostały cukier. Dolewamy 125 ml wody i doprowadzamy zalewę do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Ogórki przekładamy do czystych słoików. Dodajemy papryczki chili i zalewamy zalewą.
Pasteryzujemy słoiki zanurzone do połowy w wodzie przez około 10 minut od momentu zagotowania.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl