Sałatka z młodych ziemniaków z chrupiącym boczkiem i kminkiem

Sałatka z młodych ziemniaków z chrupiącym boczkiem i kminkiem

Na rozpoczęcie akcji Skandynawskie lato 2014 proponuję sałatkę z młodych ziemniaków z chrupiącymi dodatkami. Jest bardzo pożywna, może spokojnie zastąpić obiad, ale dzięki skórce cytrynowej i kminkowi posiada też właściwości orzeźwiające. Idealne danie na lunch do pracy. Wtedy sałatkę i chrupiący boczek pakujemy w dwa pojemniki i posypujemy sałatkę boczkiem tuż przed podaniem.

Przepis pochodzi z książki Smaki z Fjällbacki Camilli Läckberg.

 

Zdjęcie - Sałatka z młodych ziemniaków z chrupiącym boczkiem i kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 4 porcje:

1 kg młodych ziemniaków

100 ml majonezu

200 ml jogurtu naturalnego

1 cytryna

1 łyżka kminku

1 ząbek czosnku

1 cebulka dymka ze szczypiorem

1/2  pęczka koperku

sól, pieprz

200 g wędzonego boczku

listki z 2-3 gałązek tymianku/1/2 łyżeczki suszonego

 

1. Ziemniaki obrać (oczyścić), ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.

2. Cytrynę sparzyć lub porządnie wyszorować szczoteczką, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę. Kminek utłuc w moździerzu, ale nie na pył, tylko tak, aby nieco się pokruszył. Wymieszać z majonezem i jogurtem.

3. Posiekać dymkę ze szczypiorem, koperek, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do sosu. Wymieszać.

4. Polać sosem ziemniaki i wstawić do lodówki.

5. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni, aż będzie chrupiący. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wymieszać z tymiankiem. Poczekać aż nieco przestygnie i podawać z sałatką z ziemniaków.

 

Zdjęcie - Sałatka z młodych ziemniaków z chrupiącym boczkiem i kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...

Tags: boczek, kminek, Kuchnia skandynawska, młode ziemniaki, Skandynawskie lato, ziemniaki

Kategorie przepisów