Sałatka z kurczaka i melona
Upalne, letnie dni sprzyjają sałatkom, które mogą stanowić drugie śniadnie do pracy, zdrową kolację lub nawet lekki obiad :) Tym razem w sałatce wylądował kurczak w towarzystwie aromatycznego, słodkiego melona. Zamiast klasycznego winegretu, zrobiłam sos z jogurtu i chutney'a z mango. Chutney można kupić gotowy w słoiczkach lub zrobić go samemu (przepis TUTAJ).
Dodam jeszcze tylko, że jest to kolejny przepis, który pojawił się w najnowszym numerze „Apetytu” - internetowego magazynu małopolskich blogerów kulinarnych. Jeśli jeszcze go nie widzieliście, serdecznie zapraszam do lektury - KLIK!
SAŁATKA Z KURCZAKA I MELONA
1 duży filet z piersi kurczaka,
1 mały melon,
kilka liści sałaty strzępiastej (czerwonej lub zielonej),
1 łodyga selera naciowego,
5 łyżek białego wina,
3 łyżki gęstego jogurtu,
1 łyżka chutney'a z mango,
1 płaska łyżeczka curry,
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
sól i pieprz,
1 łyżeczka oleju
Jogurt wymieszać z chutney'em, doprawić curry, solą i pieprzem, odstawić do lodówki.
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć papryką w proszku, solą i pieprzem. Natrzeć olejem i obsmażyć z obu stron na patelni już bez dodatku tłuszczu. Zmniejszyć ogień, kurczaka podlać winem i dusić 10 minut. Wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę.
Sałatę umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Łodygę selera pokroić w plasterki. Specjalną łyżeczką wydrążyć kulki z melona (możemy też po prostu pokroić owoc w kostkę).
Na talerzach ułożyć sałatę, kurczaka, selera i melona. Na koniec polać sosem.