Sałatka z krewetkami i grillowanymi warzywami

Sałatka z krewetkami i grillowanymi warzywami

Zdjęcie - Sałatka z krewetkami i grillowanymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z krewetkami i grillowanymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sałatka rodem z Włoch, a dokładnie z pewnej pizzerii o nazwie Pizza Bistrot. Świeża sałata, grillowane warzywa i pełne aromatu krewetki. Wspaniałe połaczenie!

SKŁADNIKI:
mix sałat
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
200 g krewetek tygrysich
1 ząbek czosnku
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
pomidory koktajlowe
1/2 cytryny
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek – użyłam Monini extra vergine Delicato

Bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plasterki i rozłóż, posyp delikatnie solą i odstaw na około 20 minut by warzywa puściły wodę.
Po wskazanym czasie wytrzyj je dokładnie ręcznikiem papierowym. Przewróć warzywa na druga stronę i powtórz czynność.
Cukinię i bakłażana grilluj na patelni grillowej z obu stron lub usmaż na zwykłej patelni.
Na talerzu rozłóż sałaty, pokrojone w ćwiartki lub połówki pomidory, lekko popieprz i ewentualnie posól.
Sałata skrop cytryną, a następnie ułóż grillowane warzywa.
Krewetki oczyść dokładnie i osusz. Na patelni rozgrzej niewielka ilość oliwy i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i krewetki.
Podsmaż całość 2 minuty. Dodaj pietruszkę wymieszaj i ułóż krewetki na sałacie.
Przed podaniem polej sałatkę dobrą oliwą z oliwek.

SMACZNEGO : )

Zdjęcie - Sałatka z krewetkami i grillowanymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów