Sałatka z kaszą jaglaną, pomidorami, awokado i orzechami, czyli sałatka idealna
Sałatka z kaszą jaglaną, pomidorami, awokado i orzechami, czyli sałatka idealna
Z sałatkami bywa różnie. Po zbyt lekkich bardzo szybko robię się głodna, po zbyt ciężkich chce mi się po prostu spać. Dzisiejsza jednak jest idealna. Zawiera tylko kilka składników, ale wszystkie pełne wartości. Zdrowa, sycąca i baaardzo smaczna. Idealna także do zapakowania do pracy lub szkoły. Nie puści wody, nie zmieni smaku. Tytuł zobowiązujący i jak dla mnie w pełni zasłużony ;) Polecam!
Składniki dla 4 - 6 osób: 1 szklanka kaszy jaglanej
2 duże garście mieszanej zieleniny(rukola, roszponka, szpinak baby, bazylia, itp.)
500 g pomidorów koktajlowych
2 średnie awokado
1 papryczka chili
garść orzechów włoskich (wyłuskanych)
Sos orzechowo-limonkowy
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
Kaszę opłukać na sitku pod strumieniem zimnej wody. W garnku zagotować 2 szklanki wody, wsypać kaszę lekko osolić. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut (aż kasza wchłonie całą wodę). Odstawić do ostudzenia.
Zieleninę opłukać, osączyć. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połówki lub ćwiartki. Chili umyć, osuszyć, usunąć pestki i drobno pokroić. Awokado obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem z kaszą jaglaną.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, grubo posiekać.
Przygotować sos. Olej z orzechów włoskich wymieszać z sokiem z limonki, natką i szczypiorem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sałatką, posypać prażonymi orzechami.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji oraz do mojej pierwszej akcji na durszlaku :)